Rozgrzewające napary i napoje na jesień

Nadeszła jesień - czas zamienić mrożoną kawę na korzenne napary lub kubek gorącej czekolady. W końcu nie ma nic przyjemniejszego, niż długie wieczory w stylu hygge. Kiedy na zewnątrz jest deszczowo i zimno, najlepsze, co może być to książka lub Netflix, kocyk i rozgrzewające napary w dłoni. Domowe napoje jednak nie tylko poprawiają nastrój, ale i wzmacniają odporność. W tym sezonie stawiamy na napoje na bazie rokitnika, imbiru, cynamonu i gorzkiej czekolady. Hitem jest również cenione przez wielu za działanie i smak złote mleko, czy coraz popularniejsze chai latte. Tym jesiennym napojom wprost nie można się oprzeć!

Jednak nie tylko po to warto sięgnąć w zimne, jesienne dni i wieczory. Świetną opcją są też napary na bazie korzennych przypraw z dodatkiem superfoods. Te napoje rozgrzewają, wzmacniają odporność, a także pomagają wyleczyć przeziębienie. Warto podkreślić, że przepisy na nie wcale nie są skomplikowane. Przekonajcie się sami/same!

Jesienne napary i napoje: rokitnik

Składniki:

  • 2 cm korzeń imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki owoców rokitnika lub musu z rokitnika

Wszystkie składniki przełóż do dzbanka i zalej je ciepłą wodą (o temperaturze ok. 80 stopni). Napar będzie gotowy po 10 minutach. Pij go każdego dnia rano.

Jesienne napary i napoje: chai latte

Składniki:

  • 4 torebki czarnej herbaty
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 1 łyżka cukru / miodu / syropu z agawy lub klonowego

Zagotuj w rondelku wodę wraz z torebkami czarnej herbaty, startym imbirem i sproszkowanym kardamonem (najlepiej świeżym, rozgniecionym w moździerzu). Po kilku minutach dodaj mleko i doprowadź napar do wrzenia, gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec przelej chai latte przez sitko do filiżanek i podawaj je ze słodzidłem, które każdy będzie mógł dowolnie dozować.

Jesienne napary i napoje: pikantna czekolada

Składniki:

Zobacz także:

  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 4-5 daktyli
  • szczypta pieprzu cayenne

Przesyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, zacznij gotować je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do naczynia blendera, w którym zmiksujesz czekoladę razem z ugotowanymi w niej daktylami. Pod wpływem ciepła miękkie owoce dodadzą jej słodkiego smaku i kremowej konsystencji.

Jesienne napary i napoje: napar z jabłek

Składniki:

  • 1 duże, raczej kwaśne jabłko
  • pół szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Jabłko pokrój w kostkę i wraz z żurawiną wrzuć je do szklanego dzbanka. Zalej naczynie wrzącą wodą, dodaj cynamon i zaparzaj napar przez 5 minut. Gotowy napój przelej do szklanek, możesz dosłodzić go słodkim syropem i opcjonalnie dodać do niego goździki.

Jesienne napary i napoje: mleko piernikowe

Składniki:

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • łyżka stołowa syropu klonowego
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Mleko zagotuj razem z przyprawami i skórką z pomarańczy. Przelej je do kubka i podawaj osłodzone syropem klonowym.