Rozgrzewające napary i napoje na jesień

Nadeszła jesień - czas zamienić ice latte na korzenną kawę lub kubek gorącej czekolady. Nie ma nic przyjemniejszego, niż długie wieczory w stylu hygge. Kiedy na zewnątrz jest deszczowo i zimno, najlepszym poprawiaczem humoru staje się książka czy rozgrzewające napary. Domowe napoje osładzają życie oraz wzmacniają naszą odporność. Warto skomponować je na bazie składników, które uzdrawiająco wpływają na organizm. W tym sezonie w kuchennej szafce nie może zabraknąć rokitnika, imbiru, cynamonu czy tabliczki gorzkiej czekolady. Hitem jest również osławione "złote mleko" na bazie kurkumy (sprawdź przepis >>) lub słodkie mleko piernikowe. Do herbaty też dolewamy mleko, by stworzyć dodające siły chai latte. Tym jesiennym napojom nie można się oprzeć!

Nie tylko słodkie desery poprawiają humor w zimne, jesienne dni. W tej roli sprawdzą się także napary na bazie korzennych przypraw i super foods. Te napoje rozgrzewają i wzmacniają odporność, a także pomagają wyleczyć przeziębienie. Przepisy na nie wcale nie są skomplikowane!

Jesienne napary i napoje: rokitnik

Składniki: 2 cm korzeń imbiru, 1 łyżka kurkumy, 2 łyżki owoców rokitnika lub musu z rokitnika.

Wszystkie składniki przełóż do dzbanka i zalej je ciepłą wodą (o temperaturze ok. 80 stopni). Napar będzie gotowy po 10 minutach. Pij go każdego dnia rano.

Jesienne napary i napoje: chai latte

Składniki: 4 torebki czarnej herbaty, szklanka wody, 3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego, 2-3 cm korzeń imbiru łyżeczka sproszkowanego kardamonu, 1-2 łyżki cukru/miodu/słodkiego syropu.

Zagotuj w rondelku wodę wraz z torebkami czarnej herbaty, startym imbirem i sproszkowanym kardamonem (najlepiej świeżym, rozgniecionym w moździeżu). Po kilku minutach dodaj mleko i doprowadź napar do wrzenia, gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec przelej chai latte przez sitko do filiżanek i podawaj je z cukrem lub słodem.

Jesienne napary i napoje: pikantna czekolada

Składniki: 3-4 łyżki gorzkiego kakao, szklanka mleka krowiego/laskowego, 4-5 daktyli, szczypta pieprzu cayenne.

Zobacz także:

Przesyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, zacznij gotować je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do naczynia blendera, w którym zmiksujesz czekoladę razem z ugotowanymi w niej daktylami. Pod wpływem ciepła miękkie owoce dodadzą jej słodkiego smaku i kremowej konsystencji.

Jesienne napary i napoje: napar z jabłek

Składniki: 1 jabłko, pół szklanki świeżej żurawiny, łyżeczka cynamonu.

Jabłko pokrój w kostkę i wraz z żurawiną wrzuć je do szklanego dzbanka. Zalej naczynie wrzącą wodą, dodaj cynamon i zaparzaj napar przez 5 minut. Gotowy napój przelej do szklanek, możesz dosłodzić go słodkim syropem lub dodać do niego goździki.

Jesienne napary i napoje: mleko piernikowe

Składniki: szklanka mleka migdałowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki kardamonu, łyżka stołowa syropu klonowego, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy.

Mleko zagotuj razem z przyprawami i skórką z pomarańczy. Przelej je do kubka i podawaj osłodzone syropem klonowym.