5 rodzajów garnków, które warto mieć w domu

Poza kompletem garnków, które każda z nas ma w swojej kuchni, jest jeszcze kilka rodzajów, w które warto się zaopatrzyć. Oszczędzą czas, pozwolą przygotować dania kuchni śródziemnomorskiej albo uratują mleko przed wykipieniem. O jakich garnkach mowa?

Szybkowar oszczędza czas

Garnek ze szczelną, zamykaną na zatrzask pokrywą pomaga zaoszczędzić sporo czasu i energii w kuchni. Dzięki temu, że wewnątrz tworzy się ciśnienie, ugotowanie obiadu trwa kilkanaście minut. Zupa warzywna jest gotowa w 4-5, ziemniaki w 6, a kurczak po 10 minutach. Szybkowar jest też pomocny, gdy gotujemy na imprezę gulasz albo bigos. Dla 4-5-osobowej rodziny warto wybrać co najmniej 8-litrowy garnek.

Garnek z gwizdkiem, z którego nie wykipi mleko

Dano nikt nie ma czasu pilnować, by mleko nie wykipiało. Najlepiej gotować je w garnku z podwójnym dnem i gwizdkiem. Przestrzeń między ściankami wypełnia się wodą, wtedy mleko jest podgrzewane w kąpieli wodnej i się nie przypala. Gwizdek informuje, że mleko już się gotuje.

Wolnowar

W wolnowarze potrawy gotują się w temp. ok. 80 st. C. Nic się nie przypala, nie trzeba zatem mieszać ani zdejmować pokrywki. Dzięki temu zupa, gulasz czy risotto zachowują wszystkie aromaty. Garnek można nastawić rano, a po powrocie z pracy mieć gotowy ciepły obiad.

Garnek rzymski do soczystych pieczeni

Wszyscy chcemy, by pieczone mięso było soczyste, a ryby i zapiekanki nie wysychały. Nadaje się do tego gliniany garnek rzymski, który przed użyciem moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut. Później wkładamy do niego to, co chcemy piec, i garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. Naczynie rozgrzewa się z piecem, a parująca z glinianych ścianek woda nawilża danie. Nie trzeba tłuszczu! Garnek rzymski jest też idealny, gdy chcesz przygotować dania kuchni śródziemnomorskiej

Piętrowy garnek do gotowania na parze

Piętrowy garnek to najprostszy sposób, by zacząć się zdrowo odżywiać. Naczynie składa się z dwóch elementów ustawianych piętrowo. Na dole jest zwykły garnek, wyżej kolejny, z dziurkowanym dnem. Do dolnego wlewamy wodę, na górze układamy jedzenie. Mięsa, ryby i warzywa z pary zachowują dużo więcej witamin i i wartości odżywczych.

Zobacz także:

Jak czyścić garnki?

By dłużej służyły, powinnyśmy odpowiednio o nie dbać. Nie mówiąc już o tym, że przypalone dno czy zaschnięty tłuszcz bywa nie lada problemem!

Jak usunąć stary tłuszcz?

By pozbyć się warstwy gęstego, klejącego tłuszczu z dna garnka, trzeba zagotować w nim roztwór sody oczyszczonej z wodą. Na 1 litr wody wsypujemy 5 łyżeczek sody. Gotujemy przez 3 minuty, a później odstawiamy na kilka godzin. Na koniec wystarczy normalnie umyć garnek.

Jak pozbyć się osadów z gazu?

Ciemne ślady z gazu na dnie garnka najlepiej wyczyścić na sucho. Wystarczy przetrzeć garnek kulką ze zwiniętej folii aluminiowej. Kiedy ciemne smugi zejdą, myjemy garnek płynem do mycia naczyń.

Jak domyć mocno przypalone dno?

Lepiej nie drapać garnka twardym zmywakiem albo drucianą myjką Szorstki zmywak może uszkodzić delikatną powierzchnię naczynia. A gdy dno jest porysowane, każda kolejna potrawa łatwo się przypala. Są skuteczniejsze sposoby: 

  • Płyn i wrzątek: do garnka wlewamy sporą porcję płynu do mycia naczyń i zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy do odmoczenia na całą noc, rano normalnie zmywamy miękką gąbką i płuczemy.
  • Tabletki do zmywarki: gdy przypalona warstwa jest gruba, do garnka wrzucamy tabletkę do zmywarki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. Później zmywamy płynem do naczyń i bardzo dokładnie, kilka razy płuczemy ciepłą i zimną wodą.
  • Podgrzany ocet: zalewamy dno niewielką ilością wody i dodajemy drugie tyle octu. Garnek stawiamy na kuchence i podgrzewamy, aż się zagotuje. Kiedy ostygnie, wylewamy roztwór i płuczemy naczynie kilka razy. Najpierw wodą z płynem, później samą wodą.