Zimowa herbata na wiele sposobów

Zimowa herbata najczęściej jest robiona na bazie czarnej herbaty. Jej smak wzbogacają liczne dodatki w postaci miodu, owoców oraz przypraw. Każda z nich ma inne właściwości:

  • Cynamon działa rozgrzewająco;
  • W kłączu imbiru jest gingerol, który działa przeciwzapalnie. Chroni więc przed przeziębieniem;
  • Goździki zawierają eugenol. To substancja mająca właściwości odkażające. Pomaga, gdy drapie w gardle lub mamy pierwsze o objawy kataru;
  • Odrobina pieprzu cayenne pobudza i rozgrzewa.

Herbata zimowa z malinami na przeziębienie

Do gorącego naparu dodaj łyżkę domowego soku z malin razem z owocami. Posłodź herbatę zimową miodem, pamiętając jednak o tym, że powyżej 60° C traci on swoje antybakteryjne właściwości. Taka herbata dzięki zawartości witaminy C podniesie odporność organizmu.

Pobudzająca Matcha

Tę herbatę można pić przez cały rok: zimą gorącą, zaś latem mrożoną. Pobudza niczym kawa, ale jednocześnie koi, gdy jesteś zestresowana. Zawiera też najwięcej antyoksydantów ze wszystkich herbat.

By ją przygotować wsyp do naczynia dwie łyżeczki herbaty, a następnie dolej zimnej wody. Bambusową miotełką mieszaj herbatę do wytworzenia piany. Następnie dolej gorącej wody.

Zimowa herbata z owocami, przyprawami i miodem

Przygotuj napar z herbaty od razu dodając do niego goździki, cynamon i odrobinę pieprzu cayenne. Gdy wystygnie, posłodź łyżeczką miodu. Pokrój w plasterki jabłko, grejfruta, pomarańczę. Na koniec dołóż plasterek cytryny. Do swojej zimowej herbaty możesz na koniec dodać odrobinę domowego doku z malin.

Zobacz także:

Zobacz też: Jak przygotować pyszny napar z herbaty?