Przechodząc na dietę wegańską, rezygnujemy nie tylko z mięsa, ale również wszelkich produktów odzwierzęcych, w tym jajek, mleka i żelatyny. Oczywiście niesie to ze sobą konsekwencję w postaci zmiany nawyków żywieniowych, jednak konieczność odmawiania sobie deserów z pewnością do nich nie należy. Poznajcie trzy przepisy na genialne, a jednocześnie bardzo proste ciasta wegańskie.

1. Proste wegańskie ciasto czekoladowe (wegańskie brownie)

Dieta wegańska nie opiera się, jak mogą sądzić niektórzy, jedynie na strączkach, owocach i warzywach. Roślinne potrawy mogą być równie, a może nawet i bardziej różnorodne od tych, zawierających mięso lub składniki odzwierzęce. Odrobina kreatywności wystarczy, by wyczarować niepowtarzalny posiłek.

Popularne markety przyzwyczaiły nas do słodyczy, których skład oparty jest na produktach pochodzenia zwierzęcego, które, choć pyszne, nie zawsze są do końca zdrowym wyborem. Nie chodzi jedynie o ilość cukru dodawaną podczas produkcji. Bardzo często składnikiem batonów, czekolad czy wafelków jest olej palmowy, który nie tylko jest szkodliwy, ale i nieekologiczny. Decydując się na alternatywy wegańskie z prostszym składem, zwykle dokonujemy bardziej rozsądnego wyboru, który przyczyni się zarówno do poprawy naszego zdrowia, jak i stanu planety. 

Składniki:

  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 ⅓ szklanki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • ⅓ szklanki kakao
  • 100 g czekolady wegańskiej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g malin
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 1 ⅓ szklanki brązowego cukru
  • ⅓ szklanki oleju
  • ⅓ szklanki orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zalej ciepłą wodą. Czekoladę pokrusz do miseczki. Dodaj kakao i sól, a następnie całość zalej gorącą kawą. Dokładnie wymieszaj składniki, aby czekolada w całości się rozpuściła. Do gotowej masy wsyp cukier, namoczone siemię i posiekane drobno orzechy. Na koniec stopniowo dolewaj olej, cały czas intensywnie mieszając. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera. 
  2. W drugiej misce wymieszaj resztę suchych składników: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Połącz je z czekoladową masą, spokojnie mieszając wszystko drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. 
  3. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Udekoruj malinami. 
  4. Piecz przez około 30 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. 

2. Proste wegańskie ciasto jogurtowe 

Kilka lat temu dieta wegańska faktycznie równała się z koniecznością rezygnacji z ulubionych przysmaków. Roślinne odpowiedniki produktów pochodzenia zwierzęcego były albo niedostępne, albo astronomicznie drogie. Na szczęście obecnie sklepowe półki pełne są wege alternatyw, jak choćby wegańska śmietana, agar zastępujący żelatynę, żółty ser bez grama prawdziwego nabiału czy napoje roślinne, często ciekawsze w smaku niż mleko. Składniki pochodzenia roślinnego często wytwarzane są przy użyciu najnowszych technologii. Mają więc znacznie mniej konserwantów, sztucznych barwników i innych szkodliwych substancji. Wybierając je, mamy dużą szansę, że przygotowany z nich posiłek będzie zdrowszy i mniej kaloryczny, a to w przypadku deserów ma niemałe znaczenie.

Zobacz także:

Składniki:

  • 180 g herbatników
  • ⅓  łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 2 duże opakowania jogurtu sojowego (w sumie 1000 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • ¼  szklanki rozpuszczonej margaryny roślinnej
  • ½  szklanki cukru 
  • ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • ½  słoiczka wegańskiego dżemu lub frużeliny

Sposób przygotowania:

  1. Na dzień przed pieczeniem odsącz jogurt z nadmiaru wody. Przełóż go na durszlak wyłożony gazą, pod spód ustaw miskę i włóż do lodówki na całą noc. Do pieczenia będzie ci potrzebna tylko gęsta część.
  2. Przygotuj ciasto na spód. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z olejem kokosowym, a następnie równomiernie wyłóż na dno tortownicy. 
  3. Masę jogurtową przełóż do miski. Dodaj do niej mleko kokosowe, margarynę, cukier, większość mąki ziemniaczanej (1 łyżkę zostaw do polewy), sok z cytryny i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką. Gotową masę wylej na spód. 
  4. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Piecz ciasto przez 15 minut, a następnie kolejne 75 minut w temperaturze zmniejszonej do 150 stopni. Po tym czasie wyjmij je na blat i pozostaw do schłodzenia.
  5. Przygotuj polewę. Dżem rozpuść w rondelku. Dodaj do niego 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinie soku z cytryny. Całość wymieszaj trzepaczkę i wylej na schłodzone ciasto.
  6. Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 7 godzin.

3. Proste wegańskie ciasto marchewkowe 

Mitem jest, że weganizm jest niezdrowy. Choć nieprawidłowo skomponowane posiłki faktycznie mogą doprowadzić do niedoboru białka i witaminy B12, to odpowiednio rozpisana dieta roślinna z powodzeniem może uzupełnić wszystkie brakujące witaminy i składniki odżywcze. Do zalet rezygnacji z mięsa należy również niższy poziom cholesterolu, który jest najczęstszą przyczyną miażdżycy. Co więcej, będąc na diecie wegańskiej znacznie łatwiej dbać o prawidłowe ciśnienie krwi i odpowiedni poziom cukru. I wbrew pozorom zrobienie wegańskiego obiadu to żaden problem!

Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej 
  • 200 ml oleju
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 500 ml śmietanki roślinnej
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zalej ciepłą wodą. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  2. Połącz suche składniki. Mąkę wymieszaj z cynamonem, gałką muszkatołową, solą i sodą oczyszczoną. Przy pomocy miksera utrzyj olej z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj napęczniałe siemię. Połącz gotową masę z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. 
  3. Do powstałej mieszanki dodaj marchewkę i wmieszaj ją delikatnie, używając silikonowej szpatułki. 
  4. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. 
  5. Przygotuj krem. Śmietankę roślinną ubij z cukrem pudrem. Na koniec dodaj garść posiekanych orzechów włoskich. Upieczone, ostudzone ciasto przekrój na pół i przełóż śmietankowym kremem. Udekoruj pozostałymi orzechami.

POZNAJ TAKŻE: