Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Zdrowie - |Zdrowo jeść
rozmiar czcionki:AAA

Zielone warzywa i owoce

18.10.12 15:47
Zielone warzywa fot. Shutterstock

Zielone warzywa fot. Shutterstock

Czym różnią się od innych, kolorowych i dlaczego są tak zdrowe? Ich tajemnym składnikiem jest chlorofil do złudzenia podobny do hemoglobiny.



Zielone warzywa i owoce zawierają cenny składnik – chlorofil. To właśnie dzięki zawartości chlorofilu, czyli naturalnego barwnika zyskują swój piękny zielony kolor. Chlorofil jest nazywany krwią dla roślin bo w budowie cząsteczkowej przypomina hemoglobinę.

Najpopularniejsze zielone warzywa to brokuły, zielona papryka, ogórek, cukinia, kabaczek, fasolka, wszelkie warzywa liściaste czyli sałata, kapusta, szpinak, szczaw, szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha, zioła i kiełki. Zielone owoce to australia viagra cialis purchase przede wszystkim jabłka, kiwi, awokado, gruszki, agrest i limonki.

Chlorofil działa na organizm przede wszystkim oczyszczająco, pomaga pozbywać się z niego toksyn i metali ciężkich, zapobiega nowotworom i zwiększa krzepliwość krwi, a przede wszystkim zwiększa odporność. Dodatkowo zielone warzywa i owoce regulują perystaltykę jelit, stabilizują ciśnienie oraz w znacznym stopniu zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zawierają one też kwas foliowy, zaliczany do witamin z grupy B szczególnie polecany kobietom planującym zajście w ciążę.

Szczególnie polecane jest przemycanie do naszego organizmu tych wszystkich witamin i składników odżywczych zielonych warzyw i owoców pod postacią soku. Podczas wyciskania nie poddajemy składniki soku obróbce termicznej dzięki czemu do naszego organizmu trafi 100% wszystkich minerałów.

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 22:04 - 24.01.2013
nazywam się Ela jebek
gość 22:03 - 24.01.2013
8
gość 22:01 - 24.01.2013
hej
gość 22:00 - 24.01.2013
mariola12572
ale gobie kto stu jest

uuuuuuuuuuuu

































gość 21:59 - 24.01.2013
magia
molanska 11:10 - 13.01.2013
no to idę na zakupy :)
gość 18:18 - 24.10.2012
A ja kiedyś nie lubiałam warzyw. Dziwne :-) Ale jak mi przybyło 16kg a walka była złudna to się z nimi przeprosiłam. Ale trudno mi to przysżło. Mój konsultant (schudnijtak.com) długo podpowiał mi pomysły na warzywa. Teraz już jem większość, ale jeszcze nie tyle ile powinnam. Może za jakis czas zmądrzeję i polubię wszystkie
spioch 10:44 - 19.10.2012
zielone warzywa i owoce owszem są bardzo zdrowe - ale nie dla wszystkich - osoby z wysokim poziomem żelaza powinny ich unikać jak ognia!
jaga123 09:02 - 19.10.2012
uwielbiam

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO