Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Zdrowie - |Zdrowo jeść
rozmiar czcionki:AAA

Zdrowotne właściwości orkiszu

27.08.10 07:00
Pszenica, fot. Shutterstock

Pszenica, fot. Shutterstock

Orkisz znany był od starożytności, stanowił ważną część pożywienia gladiatorów, zapewniając im siłę i wytrwałość. Lata jego świetności minęły, po to, aby w dzisiejszych czasach powrócił jako antidotum na współczesne choroby.

Orkisz jest to jeden z najstarszych podgatunków pszenicy, obecnie uprawiany jest głównie w gospodarstwach ekologicznych w stosunkowo niewielkiej ilości, przede wszystkim w Niemczech, Włoszech i Francji, ale również w Czechach i Słowacji. Trudno dziś uwierzyć, że jeszcze w XIX wieku orkisz był bardziej popularny niż pszenica zwyczajna, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach. Coraz mniejsze zainteresowanie orkiszem spowodowała masowa

 


produkcja pszenicy, w szczególności tej zwyczajnej (triticum vulgare). Na szczecie aktualnie wielkość upraw tego "zapomnianego zboża" sukcesywnie rośnie, przyczyniając się do popularyzacji jego zdrowotnego działania.

Lepszy od pszenicy zwyczajnej?
Zmniejszenie popularności ziarna orkiszu wyszło mu na dobre, nie zdążył on bowiem przejść popularnego w dzisiejszych czasach ulepszania. Dzięki temu jest on bardziej ceniony niż ziarno pszenicy zwyczajnej:

  • badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że ma o ok. 30 – 47% więcej białka.
  • jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego
  • występuje w niej łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości
  • zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
  • aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
  • zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
  • wśród kwasów tłuszczowych dominuje w niej kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm
  • charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej
  • tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi



Doktor orkisz

"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia..."

Słowa wypowiedziane przez przeorkę klasztoru Benedyktynów Hildergard von Bingen doskonale charakteryzują naturę tego tajemniczego ziarna. Orkisz przynosi ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz alergiach, dodatkowo zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. Trzydziestoletnie badania prowadzone w Niemczech przez doktora Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa wykazały, że spożywanie orkiszu regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. W przytoczonych badaniach pozytywne wyniki u 80% badanych. Naukowcy wykryli w ziarnie orkiszu i obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy.

Łagodne ziarno
Ziarno orkiszu używane jest nie tylko ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Chleb wypieczony z tego ziarna ma delikatny, charakterystyczny aromat i delikatny, lekko orzechowy posmak. Orkisz idealnie nadaje się do produkcji:
- makarony
- pieczywo (chleb, bułki)
- ciastka, wafle
- kawy
- piwo, spirytus, wódki

Chleb orkiszowy

Składniki:
400 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1/2 saszetki suchych drożdży (7 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
300 ml ciepłej wody

Sposób wykonania:
1. Mąkę, sól i drożdże, wymieszać.
2. W środek mieszanki wlać oliwę, miód, wodę, dobrze wyrobić (min. 5 min), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, ale jednocześnie będzie klejące.
3. Uformowane ciasto przenieść do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 - 1,5 h.
4. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem.
5. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, do zbrązowienia.

Smacznego :-)

Autor: Justyna Piechocka

źródło:
12345
Oceń artykuł


gość 22:13 - 24.05.2011
MĄKA. ORKISZ. IG to błędy.
BH.224.
MOTTO: Mąka orkiszowa, jest mąką z odmiany pszenicy. *

PSZENICA MA RÓŻNE ODMIANY, I JEDNĄ Z NICH JEST WŁAŚNIE ORKISZ:
Jest uważany za odmianę bardziej wartościową, ale składniki i w tym skrobię, ma taką jak pszenica. Podobno ta odmiana była uprawiana, wcześniej niż klasyczna pszenica. Problem jednak w tym mieleniu, jak z każdą mąką, wówczas gdy zmielimy ziarna.

GDYBYŚMY NP. ZIARNA PSZENICY LUB ŻYTA, ZAMIAST MIELIĆ UGOTOWALI SOBIE W WODZIE:
A potem upiekli to taki chleb byłby zdrowy i odchudzający, podobnie jak ten CHLEB typu KR-IRL. Przy mieleniu ziaren zbóż, pękają wiązania międzycząsteczkowe w strukturze skrobi, czyli węglowodanu złożonego, i wówczas glukoza wchłania się do naszej krwi bardzo szybko i w dużej ilości, stymulując otyłość oraz nadwyrężając trzustkę. Są to tzw. WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu czyli zdecydowanie GLUKOZA nienaturalna.

TO JEDEN Z DRAMATYCZNYCH BIOLOGICZNYCH REKORDÓW IN MINUS:
Błąd człowieka powielany przez wieki. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!

DZISIAJ NP. W TYBECIE LUDZIE UPRAWIAJĄ ZBOŻE TZW. JĘCZMIEŃ:
Ziarna z tego zboża prażą na patelni bez dodatku tłuszczu oczywiście, a następnie wypiekają z tych ziaren super chleb. Mielenie jest Im obce. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.224.
ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
nowa_ja 22:09 - 03.05.2011
Ostatnio szukałam przepisu na taki chlebek orkiszowy. W wolnej chwili przetestuję ten przepis :)
juskow26 20:58 - 30.08.2010
Ten chleb o ktorym pisalam kosztuje 15zl za kg... jest w nim pelno orzechow, sa sliwki... nie pamietam co jeszcze :) ale jest pyszny, i z racji takiego "bogactwa" jest drogi i ciezki, wiec niestety ta kromka wychodzi ok zlotowki... ;/ a chlebek dostepny jest w Szczecinie :)
juicy_lucy 12:50 - 30.08.2010
Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Następnym razem jak udam się do piekarni, to poszukam chlebek orkiszowy:)
jpliterka 22:23 - 28.08.2010
W moim mieście niestety mało dostepny, tylko w niektórych sklepach.
madziap 20:29 - 27.08.2010
Smaczny :) Lubię rozmaite pieczywo i za każdym razem kupuję w piekarence inny chleb: orkiszowy, słonecznikowy, razowy, ziemniaczany itp.
tessa08 16:21 - 27.08.2010
to gdzie jest taki drogi chleb e az kosztuje jedna kromka cala zlotowke ???
juskow26 13:13 - 27.08.2010
Ja lubie orkiszowy ze śliwką, koszt jednej kromki to niestety ok 1zł (bo jest ciężkim chlebkiem) ale wole kupić sobie 2 kromeczki zamiast drożdżówki :)
Iskierka0 08:55 - 27.08.2010
Chleb orkiszowy jadłam..dobry;-)

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO