Szafran - przyprawa cenniejsza niż złoto - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Zdrowie - |Zdrowo jeść
rozmiar czcionki:AAA

Szafran - przyprawa cenniejsza niż złoto

31.07.10 12:00
Krokusy, fot. Shutterstock

Krokusy, fot. Shutterstock

Otrzymuje się ją z słupków hodowanych krokusów, które po wysuszeniu stają się najdroższą przyprawą świata. Mowa tutaj oczywiście o szafranie. Co takiego kryje w sobie ta przyprawa i czy rzeczywiście warta jest swojej ceny?



Jak otrzymuje się szafran?
Szafran to przyprawa uzyskiwana z krokusów. Są to 30-50 cm-owe kwiaty wyrastające z bulw. Mają fioletowe płatki, a w środku 3 słupki o kolorze czerwono-pomarańczowym. Właśnie z tych słupków uzyskuje się przyprawę. Nie jest to jednak proste. Słupki należy zebrać wczesnym rankiem, kiedy kwiaty się otwierają, a wszystko odbywa się ręcznie. Następnie są one suszone. W trakcie tego procesu tracą ok. 80 % swojej pierwotnej wagi, zmieniają barwę na brunatnoczerwoną oraz zyskują charakterystyczny zapach. Co ciekawe, aby otrzymać 1 g przyprawy potrzeba aż 200 kwiatów. To sprawia, że cena szafranu jest tak wysoka.

 



Pojawienie się szafranu
Pierwsze wzmianki o szafranie pochodzą z roku 3000 p.n.e. Znaleziono je w egipskich papirusach medycznych, gdzie szafran został opisany jako lek na schorzenia oczu. Jako roślina ekskluzywna, stosowany był głównie przez kapłanów i faraonów.
W formie przyprawy pojawił się jednak w antycznej Persji. Stamtąd też wywodzi się jego nazwa. Arabsko-perskie słowo az-zafaran oznacza jednocześnie żółty kolor oraz nitkę. Obecnie szafran uprawiany jest na dużą skalę w regionie Morza Śródziemnego jak i w krajach Bliskiego Wschodu. Przyjmuje się, iż najlepszy jakościowo to ten, który pochodzi z hiszpańskiej wyżyny La Mancha. Charakteryzuje go wyśmienity zapach łączący nuty: lukrecji, grzybów, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu. Według znawców szafran pochodzący właśnie z tych rejonów ma najcenniejszy smak, aromat i barwę i wart jest swej ceny tysiąca dolarów za kilogram.

Szafran jako przyprawa
Występuje w dwóch formach (przy czym bardziej pożądana jest ta druga): jako proszek oraz w postaci nitek.. Dobry szafran powinien charakteryzować się:

  • jaskrawo-pomarańczowym kolorem
  • silnym aromatem
  • ostrym i lekko gorzkawym smakiem
  • mieć nie więcej niż rok


Przyprawę można stosować do barwienia ryżu, zup, do potraw mięsnych i rybnych.

Zastosowanie w lecznictwie
Już w starożytnej Grecji szafran znalazł zastosowanie w lecznictwie. Uznawany był jako znakomite panaceum na złe samopoczucie, bezsenność, katar, kaszel czy impotencję.
Obecnie badania kliniczne potwierdziły jego antydepresyjne działanie. Szafran zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, przez co poprawia nastrój i rozwesela. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie stwierdzili, iż przyprawa ta jest tak samo skuteczna w leczeniu depresji jak znane leki: fluoksetyna (czyli prozac) i imipramina.
Przy okazji tych badań odkryto także, iż szafran działa łagodząco na objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Aż 75 % kobiet w wieku 20-45, które cierpią na ten syndrom zauważyło znaczne złagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego. Badania te co prawda wymagają jeszcze potwierdzenia, jednak dają dużą nadzieję kobietom.
Szafran ma także udowodnioną skuteczność w leczeniu takich chorób jak: migreny i bóle głowy, nerwowość, zaburzenia miesiączki, choroby płuc, choroby układu krążenia i pokarmowego, reumatyzm, nowotwory. Inne właściwości szafranu:

  • antybakteryjne
  • antynowotworowe
  • odmładzające


Szafran a sztuka miłosna
Przyprawa ta uznawana jest za afrodyzjak, co potwierdziły badania przeprowadzone zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach. Wykazano, iż szafran ma działanie stymulujące i wzmacniające potencję, pozwala też wydłużyć akt miłosny. Już od wielu lat te jego właściwości wykorzystywane są w medycynie ajurwedycznej.

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 09:55 - 21.03.2013
Szafran odkryłem na wakacjach w Turcji. W hotelu była to jedna z setki przypraw. Ale jako jedyna zwróciła moją uwagę na dłużej. Nic o niej nie wiedząc dawałem ją do wszystkiego po kilka razy dziennie. Niesamowite walory smakowe. Czułem się coraz lepiej w ogóle nie wiążąc wtedy tego z szafranem. Dziś już mam większą wiedzę na ten temat. Wtedy nie znając wartości tej przyprawy po długim targowaniu kupiłem 250 gr za 10 euro. Po powrocie do kraju zobaczyłem go na półkach droższego prawie 10 razy...
gość 17:14 - 16.02.2013
ja mam szafran w mojej firmie i go sprzedaje w podobnej cenie jak tu pisze .zawsze gdy pojawiają się te kwiaty zbieramy je grupami i dajemy do wyklinowego kosza trzymamy je prze 2 dni w specjalnej suszarni a na początku musi przejść płukanie i dokładne oczyszczanie. w ten oto sposób otrzymuje i zbiera się szafran . pamiętam jak zawsze staliśmy przy drodze i sprzedawaliśmy tę przyprawę , a teraz sprowadzamy go po całej polsce i nie tylko .możecie tę przyprawę kupić w dużych miastach oraz sklepach np WARSZAWA-SKLEP{ALMA}. zbieramy i hodujemy także inne przyprawy dzięki nim możemy ugotować pyszną zupę albo inne jedzenie . dziękuje ! aga
gość 14:19 - 13.02.2013
Kupiłam w Egipcie w sklepie z przyprawami na wagę małą reklamówkę Szafranu za 15$
gość 11:53 - 20.01.2013
bzdura, kilogram szafranu mozna kpić już za 25 tys (najdroższy 70 tys) natomiast złoto kosztuje ponad 170 tys za kg (i też jest jadalne)
gość 21:54 - 08.08.2012
alex
gość 19:12 - 24.04.2012
głupie wy jesteście
gość 21:29 - 09.04.2012
Great
It is much easier explenision than in Wikipedia.Thanks
gość 09:44 - 04.04.2012
z jakiego gatunku krokusa przyprawa jest najlepsza?
gość 13:32 - 18.07.2011
Kupiłam za 2, 50 firmy KOTANM, paczuszka zawiera 0,12g. Na spróbowanie wystarczy :)

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO