Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Zdrowie - |Zdrowo jeść
rozmiar czcionki:AAA

Kuchenny kryminał czyli jak zabijamy witaminy

10.04.13 14:53
fot. shutterstock.com

fot. shutterstock.com



Podawanie brokułów do ryb

● Nie tylko ich! Szkodliwym towarzystwem dla owoców morza są: kapusta, kalafior, brukselka i orzeszki ziemne. Zawierają goitrogeny, czyli substancje, które utrudniają przyswajanie jodu. A tego pierwiastka mamy mało w diecie i szkoda byłoby go tracić. Ryby zawierają sporo jodu (także kwasów omega-3, witaminy D3 , fosforu), stąd powinniśmy je jeść raz, dwa razy w tygodniu… i nie częściej. Przez dzisiejsze zanieczyszczenie wód wiele gatunków ryb jest skażonych rtęcią, ołowiem i pestycydami. Z umiarem jedzmy zwłaszcza mięso rekina i tuńczyka.

Autor: Anna Augustyn - Protas

źródło:
12345
Oceń artykuł
paullinna 11:45 - 19.04.2013
słuszne uwagi

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO