Wielkanoc z Magdą Gessler - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Gotowanie  -|Wokół stołu
rozmiar czcionki:AAA

Wielkanoc z Magdą Gessler

16.04.11 12:00
fot. shutterstock

fot. shutterstock

Twoje świąteczne śniadanie może być naprawdę magiczne. Skorzystaj z rad znanej restauratorki, która dzieli się swymi ulubionymi przepisami.



Śniadanie Wielkanocne to kwintesencja polskiej tradycji biesiadowania. Jego przygotowanie wymaga pracy, ale też daje mnóstwo przyjemności.

Recepta Magdy Gessler na udaną Wielkanoc jest prosta – dobre jedzenie i pięknie udekorowany świeżymi kwiatami stół. – Uwielbiam te święta – mówi – są wiosenne, pełne życia i radości . Bajecznie kolorowe i bogate. I ten zapach! Powietrze przesycone aromatem wanilii, pieczonego ciasta, pomieszane z zapachem wiosennych kwiatów: hiacyntów, żonkili. Nic tak potem już nie pachnie! Dlatego, gdy tylko spędzam Wielkanoc w domu, zawsze piekę babkę drożdżową, nawet jeśli o przygotowanie reszty dań proszę moich kucharzy.

Niektóre potrawy wielkanocne są pracochłonne – przyznaje restauratorka. – Aby ułatwić sobie zadanie, trzeba działać z głową. Pierwsza sprawa to viagra commercial blues song menu. Śniadanie wielkanocne nie wymaga trzymania się takich sztywnych reguł jak wigilia, dobór dań może być bardziej dowolny. Jeśli wiemy, że nie mamy zbyt wiele czasu, ograniczmy potrawy, które przyrządzimy same; z tych najtrudniejszych zróbmy jedną, góra dwie (np. galantynę i babę), ale niech będą one wykonane naprawdę popisowo. Z ołówkiem w ręku ustalmy, co trzeba kupić oraz w jakiej kolejności, i konsekwentnie według listy róbmy zakupy.

Jeśli zamierzamy zamarynować szynkę, pamiętajmy, że trzeba się o nią postarać kilka dni wcześniej. Tydzień przed świętami nastawmy zakwas na żur. Pasztet i galantyna mogą po zrobieniu poleżeć 2–3 dni, oczywiście w lodówce. Ciasto drożdżowe i serniki wymagają „oddechu”, trzeba je upiec w Wielki Piątek. Mazurków też nie róbmy w ostatniej chwili, bo ciasto w nich musi skruszeć, a masa powinna dobrze zastygnąć. W Wielką Sobotę jest czas na ugotowanie żurku, białej kiełbasy, przygotowanie sałatki jarzynowej; tego dnia można też przyrządzić jajka faszerowane – podsmażamy je tuż przed podaniem. W ostatniej chwili robimy tylko sałaty ze świeżych warzyw i gotujemy szparagi, ale już sosy do nich można przygotować dzień wcześniej. Koniecznie trzeba też zarezerwować czas na kupno świeżych kwiatów. Ten sposób na udekorowanie stołu nie kosztuje dużo pracy, a daje cudowny efekt.

Menu

Przystawki
Jajka faszerowane całkowicie po polsku
Wiosenne tymbaliki z kurczaka
Szparagi całe zielone

Sałatki
Z jajek w sosie z gorczycy posypana deszczem szczypiorku
Warzywna jak u mamy
Wstążki z rzepy, ogórka i salcesonu

Dania z mięsa
Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami
Galantyna z kurczaka jak kiedyś

Dania na ciepło
Żur z borowikową nutą
Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli
Sandacz na szpinaku z kremem z porów

Ciasta
Baba rumowa w różowym lukrze
● Baba klasyczna w pierzynce z cukru
Sernik krakowski „w kratkę”
● Wyrośnięty zawijaniec z masą serową
● Beza przekładana pod migdałami
● Mazurek na pomarańczowo
● Patchwork z mazurków
● Tort adwokacki

Przepisów Wielkanocnych Magdy Gessler szukaj codziennie na kobieta.pl


Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz tutaj: WIELKANOC na kobieta.pl

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 16:36 - 11.03.2013
XD
gość 15:10 - 07.04.2012
czy mogłabym się dowiedzieć gdzie znajdę przepis Magdy Gessler na jajka z chrzanem.?:)
gość 12:42 - 26.04.2011
14
tessa08 20:34 - 16.04.2011
na pewno przeczytam artykul i moze sie cos zastosuje w swojej kuchni
codzienna 15:21 - 16.04.2011
Jej można zaufać, więc na pewno pychota.
jaga123 12:06 - 16.04.2011
na pewno pyszne

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO