Sztuka pieczenia chleba - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Gotowanie  -|Wokół stołu
rozmiar czcionki:AAA

Sztuka pieczenia chleba

08.05.09 15:01
fot. Shutterstock

fot. Shutterstock

Nie ma nic lepszego od kromki świeżo upieczonego chleba z pachnącą skórką. A co dopiero mówić, gdy taki chleb przyrządzimy samodzielnie! Zostań zatem domowym piekarzem i sprawiaj taką przyjemność swojej rodzinie jak najczęściej.

Podstawą każdego chleba jest mąka. Jej wybór zależy od tego, jaki chleb chcesz upiec – biały czy ciemny, czyli z mąki razowej (tylko raz mielonej). Mąkę pszenną kupisz w każdym sklepie. Żytniej i innych mniej popularnych gatunków (jęczmiennej, orkiszowej, ryżowej) szukaj w punktach ze zdrową żywnością. Możesz też posłużyć się gotowymi mieszankami. Dostępne są one w supermarketach spożywczych (np. Lidl), a nawet w dziale spożywczym Ikei.

Rośnie jak na…

Kolejna sprawa: czy chleb ma wyrastać z pomocą drożdży, czy zakwasu? Pieczenie na drożdżach (mogą być świeże lub suszone) jest łatwiejsze, a przede wszystkim szybsze. W ten sposób jednak przyrządzisz tylko chleb pszenny. Jeśli pieczesz chleb z mąki żytniej (lub z jej przewagą), musisz postarać się o zakwas; tzw. zakwaszenie ciasta za pomocą przefermentowanego rozczynu z mąki i wody (podobnego jak na żurek) powoduje wyrastanie chleba i poprawia jego strukturę. Dodatek zakwasu (może on być też z mąki pszennej) podobnie wpływa na wygląd i smak chleba pszennego oraz przedłuża jego świeżość. Zakwas łatwo zrobić samemu, wymaga to jedynie czasu i cierpliwości (patrz. s. 163). Można również poprosić o niego kogoś, kto często piecze chleb. Cierpliwość jest też konieczna przy przygotowaniu ciasta. Robimy to w kilku etapach, odstawiając naczynie z ciastem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto na drożdżach powinno podwoić objętość, na zakwasie powiększyć się o 2/3. W roli „pieca” świetnie sprawdzi się zwykły piekarnik. Zanim trafią do niego uformowane bochenki, powinien być dobrze nagrzany. Chleb pieczemy 45–60 minut na niezbyt wysoko ustawionym ruszcie (ciasto podrośnie!) w ok. 200°C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem; suchy oznacza, że chleb jest dobrze upieczony.

Tradycyjny z białej mąki

Porcja: 217 kcal Przygotowanie: ok. 3,5 godziny

● 800 g mąki pszennej
● ok. 2 szklanek wody lub mleka
● 14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
● 1/2 –3/4 łyżki soli
● mąka do posypania ● olej do blachy

1. Przygotować składniki. Mąkę przesiać przez sito do miski. Szklankę wody podgrzać. Jeśli używamy drożdży świeżych, zasypać je łyżką cukru i mieszać, aż się rozpuszczą.

2. Drożdże zalać ciepłą wodą, wymieszać i na chwilę odstawić. Wraz z resztą wody i solą połączyć z mąką. Naczynie przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

3. Ciasto zagniatać, dopóki nie zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co 30 minut ugniatać je lekko, by opadło).

4. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je z miski na podsypaną mąką stolnicę. Chwilę zagniatać tak, by brzegi ciasta zachodziły na siebie. Odstawić jeszcze na godzinę.

5. Z ciasta uformować okrągłe bochenki i ułożyć je na posypanym mąką blacie. Przykryć folią i odstawić mniej więcej na 2 godziny (powinny znów podwoić objętość).

6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Bochenki ułożyć na blachach wysmarowanych olejem. Każdy naciąć na krzyż i lekko spryskać wodą. Piec ok. 35 minut.

Autor: Ewelina Dybicz

źródło:
12345
Oceń artykuł


gość 08:56 - 29.03.2013
Poproszę link do strony 163 „(patrz. s. 163)”
renata67 23:03 - 24.08.2012
Jak upiec chleb pszenno-żytni http://www.youtube.com/watch?v=j9KcHcBEj-g
gość 06:21 - 17.08.2012
Przykrym faktem jest że mieszanki chlebowe wchodzą już pod strzechy - to przed czym sie tak bronimy w pieczywie "marketowym" przynosimy do domu i wypiekamy w domu. Wierzcie mi - upieczenie chleba z mąki, wody, drożdży i soli, na zakwasie lub bez, nie jest proste ale też nie jest skomplikowane!
hester83 11:03 - 15.07.2012
piękę domowy chleb raz w tygodniu mieszany z przewagą mąki razowej bo moja córcia taki uwielbia. Piekę chleb w garnku dzięki temu ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Zapach i smak domowego chleba jest niepowtarzalny. Często też piekę w domu bułeczki ziołowe idealne z twarożkiem lub pomidorami.
annanika 13:40 - 19.11.2011
Wypiek chleba wcale nie jest taki łatwy, moja babcia piekła chleb w piecu chlebowym, sama wyrabiała ciasto i zawsze było świetne, ja gotuję dobrze, ale chleb piekę z mieszanki http://profibra.pl/produkty/baltycki-ciemny/ albo Rustykalny Jasny. Zawsze pięknie wychodzi i nie jest taki "pusty" jak w wielu mieszankach, bo ma bardzo dużo błonnika :)
gość 16:52 - 29.08.2011
Ja próbowałam wiele przepisów domowych i gotowych mieszanek kupionych w marketach - większość wychodziła bez smaku albo w ogóle nie wychodziło. Któregoś dnia przyniosła do pracy koleżanka chlebek "domowego" wypieku i byłam pozytywnie zaskoczona !!! ładnie wyglądał , a smak "niebo w buzi :)". Dowiedziałam się że kupuje mieszanki w sklepie http://www.upieczchleb.pl .
Zakupiłam kilka na próbę, łatwe w przyrządzeniu i jak dotąd wszystkie mi wyszły .!!!rewelacja !!! mój ulubiony to Miłości z lubczykiem ]:->
gość 21:08 - 22.05.2011
mama
gość 12:56 - 25.02.2011
pychaaaaaaaa
gość 12:54 - 25.02.2011
pichaaaa

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO