Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Gotowanie  -|Wokół stołu
rozmiar czcionki:AAA

Świeży szpinak - hit letniego sezonu!

20.05.08 15:30
Shutterstock

Shutterstock

Nie musi przypominać nieapetycznej, szarawej papki. Wystarczy, że zielone listki przygotujesz w inny, bardziej nowoczesny sposób.



Argumentem, by zrezygnować z mrożonego szpinaku i jadać świeży, jest jego wspaniały, lekko winny smak. Kupujemy zawsze świeże, niezwiędnięte liście. Jeżeli są mocno zapiaszczone, należy je włożyć do głębokiej miski z wodą i po jakimś czasie wodę odlać. Twarde łodyżki odcinamy. Tak przygotowany szpinak można przez kilka dni przechowywać w plastikowym woreczku w lodówce.

  • Listki najlepsze są surowe. Szpinak wcale nie wymaga gotowania ani duszenia. Można go potraktować tak jak zieloną sałatę: po opłukaniu i osuszeniu wystarczy jedynie polać winegretem lub innym sosem. Dla urozmaicenia szpinakowej sałatki możesz dołożyć do niej kilka listków rukoli bądź roszponki.
  • Wersja duszona lub smażona. Chcesz pozbyć się wrażenia surowizny? Listki potrzymaj chwilę na parze - zmiękną, nie tracąc nic z walorów smakowych i zdrowotnych. Możesz też smażyć je na mocno rozgrzanej oliwie. Jeśli wtedy szpinak skropisz odrobiną soku z cytryny, zachowa ładny zielony kolor.
  • Właściwe dodatki. Szpinak lubi towarzystwo czosnku, gałki muszkatołowej, soku z cytryny, octu winnego, ale też fety i parmezanu. Z kolei kremówka lub twarożek (np. mascarpone) doda mu jedwabistej konsystencji.

Autor: Ewelina Dybicz

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 17:39 - 06.03.2013
okej mamo
gość 10:18 - 01.12.2012
elo
gość 17:30 - 20.10.2012
kiedys nie lubilam szpinaku ale w trakcie ciazy mialam zachcianki...wlasnie na niego i nie sadzilam ze to takie dobre dzis uwielbiam i jem bardzo czesto,tylko sama nie umiem zrobic swierzego! juz kupilam teray szukam sposobu ktory bedzie mi najbardzej odpowiadal, nawet wybrednym polecam szpinak jest pyszny tylko trzeba go sprobowac!!!
gosposia 15:12 - 23.09.2012
szpinak można i na surowo...jest pyszny:)
gość 21:20 - 06.05.2011
Włosi jedzą to tak: Szpinak kupić od babki, pół kilo, czyli sporą reklamówkę, oczywiście prosto z pola, surowy. Umyć w zlewie z piachu. Ja nie odcinam łodyżek, jem w całości. Wrzucam do gara, czyli jest pełny wielki garnek. Zagotowuję wodę w czajniku i zalewam ten szpiank. Włanczam gaz. Gotuje się. Gdy na oko trochę ochlapnie to wyłączam gaz. Stawiam patelnię na gaz. Rozpuszczam kawałek masła. Łyżką cedzakową odcedzam szpinak i wrzucam od razu na patelnie w to masło. Trochę podsmarzam, a potem wbijam w ten smarzony szpinak 3 jajka. Mieszkam na patelni az sie jajka usmarzą. Gotowe. Jem ze smakiem. Nie daję czosnku ani niczego. Tylko masło i jajka.
szumilas 15:30 - 27.01.2011
Oj, nie wiecie co tracicie. Szpinak dobrze przyrządzony każdemu smakuje. Znam osoby, które się zarzekały, że nie zjedzą, bo to nie jest dobre, a potem wcinały i prosiły o dokładkę.
zyrafka 18:23 - 31.05.2009
może zdrowy może dobry ale nie dla mnie
gość 13:04 - 02.11.2008
Surowy jest też super. Polecam z sosem oliwowo-czosnkowym, do tego czerwona cebula, pomidor i jajka na twardo. Poezja........
monoko77 13:04 - 02.11.2008
dobry szpinaczek... mniam :-) Ale surowy mnie nie przekonuje zbytnio.

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO