Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Gotowanie  -|Wokół stołu
rozmiar czcionki:AAA

Świeży szpinak - hit letniego sezonu!

20.05.08 15:30
Shutterstock

Shutterstock

Nie musi przypominać nieapetycznej, szarawej papki. Wystarczy, że zielone listki przygotujesz w inny, bardziej nowoczesny sposób.



Argumentem, by zrezygnować z mrożonego szpinaku i jadać świeży, jest jego wspaniały, lekko winny smak. Kupujemy zawsze świeże, niezwiędnięte liście. Jeżeli są mocno zapiaszczone, należy je włożyć do głębokiej miski z wodą i po jakimś czasie wodę odlać. Twarde łodyżki odcinamy. Tak przygotowany szpinak można przez kilka dni przechowywać w plastikowym woreczku w lodówce.

  • Listki najlepsze są surowe. Szpinak wcale nie wymaga gotowania ani duszenia. Można go potraktować tak jak zieloną sałatę: po opłukaniu i osuszeniu wystarczy jedynie polać winegretem lub innym sosem. Dla urozmaicenia szpinakowej sałatki możesz dołożyć do niej kilka listków rukoli bądź roszponki.
  • Wersja duszona lub smażona. Chcesz pozbyć się wrażenia surowizny? Listki potrzymaj chwilę na parze - zmiękną, nie tracąc nic z walorów smakowych i zdrowotnych. Możesz też smażyć je na mocno rozgrzanej oliwie. Jeśli wtedy szpinak skropisz odrobiną soku z cytryny, zachowa ładny zielony kolor.
  • Właściwe dodatki. Szpinak lubi towarzystwo czosnku, gałki muszkatołowej, soku z cytryny, octu winnego, ale też fety i parmezanu. Z kolei kremówka lub twarożek (np. mascarpone) doda mu jedwabistej konsystencji.

Autor: Ewelina Dybicz

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 17:39 - 06.03.2013
okej mamo
gość 10:18 - 01.12.2012
elo
gość 17:30 - 20.10.2012
kiedys nie lubilam szpinaku ale w trakcie ciazy mialam zachcianki...wlasnie na niego i nie sadzilam ze to takie dobre dzis uwielbiam i jem bardzo czesto,tylko sama nie umiem zrobic swierzego! juz kupilam teray szukam sposobu ktory bedzie mi najbardzej odpowiadal, nawet wybrednym polecam szpinak jest pyszny tylko trzeba go sprobowac!!!
gosposia 15:12 - 23.09.2012
szpinak można i na surowo...jest pyszny:)
gość 21:20 - 06.05.2011
Włosi jedzą to tak: Szpinak kupić od babki, pół kilo, czyli sporą reklamówkę, oczywiście prosto z pola, surowy. Umyć w zlewie z piachu. Ja nie odcinam łodyżek, jem w całości. Wrzucam do gara, czyli jest pełny wielki garnek. Zagotowuję wodę w czajniku i zalewam ten szpiank. Włanczam gaz. Gotuje się. Gdy na oko trochę ochlapnie to 12 cod generic pal pay viagra wyłączam gaz. Stawiam patelnię na gaz. Rozpuszczam kawałek masła. Łyżką cedzakową odcedzam szpinak i wrzucam od razu na patelnie w to masło. Trochę podsmarzam, a potem wbijam w ten smarzony szpinak 3 jajka. Mieszkam na patelni az sie jajka usmarzą. Gotowe. Jem ze smakiem. Nie daję czosnku ani niczego. Tylko masło i jajka.
szumilas 15:30 - 27.01.2011
Oj, nie wiecie co tracicie. Szpinak dobrze przyrządzony każdemu smakuje. Znam osoby, które się zarzekały, że nie zjedzą, bo to nie jest dobre, a potem wcinały i prosiły o dokładkę.
zyrafka 18:23 - 31.05.2009
może zdrowy może dobry ale nie dla mnie
gość 13:04 - 02.11.2008
Surowy jest też super. Polecam z sosem oliwowo-czosnkowym, do tego czerwona cebula, pomidor i jajka na twardo. Poezja........
monoko77 13:04 - 02.11.2008
dobry szpinaczek... mniam :-) Ale surowy mnie nie przekonuje zbytnio.

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO