Fasola hit jesiennej kuchni - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Gotowanie  -|Wokół stołu
rozmiar czcionki:AAA

Fasola hit jesiennej kuchni

30.10.08 10:00
fot. Shutterstock

fot. Shutterstock

O tej porze roku najczęściej kupujemy suche ziarna, które wymagają moczenia przed gotowaniem. Zalewamy je zatem zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Potem wodę zmieniamy na świeżą (w ten sposób fasola stanie się lżej strawna), a ziarna gotujemy (ok. godziny, czas zależy od gatunku ziaren; na sałatkę może być krótszy). Solimy pod koniec gotowania. Większość odmian fasoli dostępna jest też w puszce. Błyskawicznie można z niej zrobić sałatkę, farsz (np. do naleśników), a także zagęścić zupę.



Jaś

Hit polskiej kuchni.Delikatna, o „masłowym”smaku, najczęściej przyrządza się ją po bretońsku (z boczkiemi pomidorami),choć pyszna jest też sama (np. z masłem). Świetna do barszczu.

Czerwona

Wyrazista w smaku, jest niezwykle ceniona w kuchni meksykańskiej, gdzie służy m.in.jako nadzienie kukurydzianych placków. Ugotowana i przetarta może być też składnikiem sosów i farszów.

Barlotto

Włoska fasola w charakterystyczne cętki (świetnie prezentuje się w sałatkach). Do jej gotowania warto dodawać suszone zioła (np. tymianek), które wzbogacą smak.

Flageolet

Francuska odmiana fasoli (wykorzystuje się jeszcze niedojrzałe ziarna). Najłatwiej kupić ją w puszce. Wspaniale smakuje zapiekana w śmietanowym sosie.

Perłowa

Podobna w smaku do „Jasia”, najlepiej jednak nadaje się na zupy i sałatki. Możesz ją również dodawać do duszenia mięsa, a nawet robić z niej pyszne kotlety.

Czarna

Jej ciemna okrywa kontrastuje z białym środkiem. Popularna w Ameryce Łacińskiej, u nas sprzedawana jest głównie w puszkach. Doskonała na sałatkę.

Aduki

Pochodzi z Chin, gdzie przerabia się ją również na mąkę. Ma wyrazisty smak i zachowuje ładny kształt po ugotowaniu. Można dodawać ją do sałatek, farszów.

fot. Shutterstockfot. Corbis - Fasola Jaśfot. Corbis - Fasola czerwonafot. Corbis - Fasola Barlottofot. Corbis - Fasola Flageoletfot. Corbis - Fasola perłowafot. Corbis - Fasola czarnafot. Corbis - Fasola Aduki
źródło:
12345
Oceń artykuł
monika24 19:04 - 06.11.2008
Ostatnio na forum był przepis na sałatkę z jajkiem i fasolą
tessa08 13:06 - 05.11.2008
w moim jadlospisie jest malo grochu i fasoli
monika24 20:53 - 04.11.2008
Dzisiaj znalazłam ciekawy przepis na sałatkę ale jeszcze jej nie robiłam,całkiem ciekawa:
słoczek pieczarek,słoiczek papryki,puszka kukurydzy,puszka fasoli czerwonej,25 dag żółtego sera,20 dag szynki,pieprz,sól,
majonez
Pieczarki, ser ,szynkę i paprykę kroimy w kostkę.Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
polcia 11:58 - 04.11.2008
czerwona fasolę lubie ,za biala jakos nie przepadam
optykowa 21:22 - 03.11.2008
fajna i szybka
monika24 20:34 - 03.11.2008
ja znam narazie tylko jedną podawaną do potraw z grilla:

puszka fasolki czerwonej
słoiczek marynowanych pieczarek
pęczek natki pietruszki

Pieczarki kroimy w talarki, natkę drobno kroimy, fasolkę opłukujemy z zalewy.Składniki mieszamy i skrapiamy oliwą.Szybka,prosta i smaczna.
optykowa 13:11 - 02.11.2008
to jest już nas 2 czekające
zyrafka 13:11 - 02.11.2008
uwielbiam czerwona fasolę poproszę o przepisy sałatek surówek itp
monika24 13:11 - 02.11.2008
ja lubię i czerwoną i białą

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO