Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - mięsa - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Gotowanie - |Smaki życia Magdy Gessler
rozmiar czcionki:AAA

Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - mięsa

13.12.12 00:00

Kaczka pieczona z czerwoną kapustą

Porcja: 510 kcal

Przygotowanie: 45 minut

Na 8 porcji:

  • sprawiona tuszka kaczki
  • 2 łyżki majeranku
  • główka czosnku
  • 2 jabłka
  • pomarańcza
  • 500 g czerwonej kapusty
  • 100 g masła
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1–2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g miodu
  • 30 g rodzynek
  • sól
  • pieprz

Kaczkę opłukać. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w ćwiartki. Pomarańczę również obrać i podzielić na cząstki. Owoce włożyć do wnętrza kaczki. Całość wstawić do lodówki. Kapustę poszatkować, podsmażyć na maśle. Podlać sokiem jabłkowym, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz sól do smaku. Chwilę dusić. Gdy kapusta zmięknie, wlać wino, dodać miód i rodzynki. Dusić do miękkości. Doprawić pieprzem. Kaczkę ułożyć na blasze. Piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Następnie temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec ok. 45 minut. W trakcie pieczenia podlewać mięso wytworzonym sosem. Kaczkę pokroić na kawałki. Podawać z czerwoną kapustą i pieczonymi ziemniakami.


12345
Oceń artykuł
Tagi:




Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się


Kupuj najtaniej z CENEO