Żur świąteczny - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Zupy
Szukaj przepisu:
rozmiar czcionki:AAA

Żur świąteczny

10.04.09 12:10
BBS

BBS

Żurek to jedna z bardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy przepis pani Bożeny Dykiel. Porcja: 309 kcal Przygotowanie: 30 minut Na 4 porcje



  • 600 g surowej białej kiełbasy
  • listek laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki  czosnku
  • suszony grzybek (kapelusz)
  • ok. 2 szklanki  zakwasu na żur
  • majeranek
  • 4 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz

Kiełbasę ułożyć w w rondlu, zalać 6 szklankami wody, dodać listek laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, czosnek i grzybek. Postawić na małym ogniu. Od chwili gdy woda zacznie mrugać, gotować 15 minut (gdy kiełbasa jest grubsza – 5 minut dłużej).
Kiełbasę wyjąć na ogrzany talerz, wywar przecedzić, zagotować, połączyć z zakwasem na żur. Podgrzewać kilka minut, często mieszając.
Zupę doprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, podzielone na cząstki jajka oraz posiekany grzybek, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple ok. 30 minut. Przed podaniem można ewentualnie podgrzać.

Rada Bożeny:
Żurek przyrządzamy na naturalnym zakwasie z chleba. Można go kupićnawet w supermarketach spożywczych.

Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel

źródło:
12345
Oceń artykuł
dodus 17:11 - 13.04.2009
jedna rzecz musicie mi przyznac, ze zurek w swieta smakuje wyjatkowo, nigdy nie wychodzi taki jak w swieta ;D
tessa08 12:08 - 13.04.2009
ja tez do zurku czy barszczu dodaje chrzan rozne rodzaje wedlin obowiazkowo biala kielbasa oraz jajka !
kicia 15:20 - 11.04.2009
oj żurek mmmm pyszności z białą kiełbaską i jajkiem mniam :P
gość 19:14 - 10.04.2009
zrobie napewno zrobie, na śniadanie jak wrócimy z kościoła.
bozenna 16:01 - 10.04.2009
w sobotę po święconce barszczyk w niedzielę żureK smacznego
jpliterka 14:26 - 10.04.2009
Ja lubię żurek do popicia , zupa z tyloma dodatkami co w tym przepisie nie pozwoliłaby mi na zjedzenie innych potraw.
stancze1 13:30 - 10.04.2009
zuza ja tak samo :-) kwaskowaty i zurek z dodatkiem chrzanu... mniam mniam :-)
zuza 13:07 - 10.04.2009
ja lubię i żur i barszcz.. w zależności na co mam ochote.. :) Co do żuru/barszcczu bialego uwielbiam jak jest kwaskowaty :)
jpliterka 13:05 - 10.04.2009
Osobiście wolę czerwony barszcz, ale w Wielkanoc -żurek to tradycyjna zupa .

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO