Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Przystawki
rozmiar czcionki:AAA

Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami

20.04.11 11:00
fot. G. Sledź, stylizacja: A. Mendes

fot. G. Sledź, stylizacja: A. Mendes

Mocnym punktem świątecznych przekąsek powinna być szynka. – Jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę dobrej, soczystej i nienafaszerowanej konserwantami, najlepiej upiecz ją sama – podkreśla Magda Gessler.

Mięsa i wędliny są pyszne i wyglądają bardzo apetycznie. Trudno oprzeć się takiej pokusie.


Porcja: 194 kcal
Przygotowanie: ok. 3,5 godziny

Na 20 porcji

2,5 kg surowej szynki ze skórką
50 g soli
30 goździków

MARYNATA:

5 cebul
1 l białego półwytrawnego wina
10 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
200 g cukru


Cebule obrać, umyć i pokroić w cząstki. Zalać winem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Szynkę natrzeć solą. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą, przykryć i odstawić na 3–4 dni w chłodne miejsce (co kilka godzin mięso odwracać). Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć, skórę ponacinać w romby o boku 3 cm, naszpikować goździkami. Ułożyć w brytfannie. Piec ok. 3 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia szynkę często podlewać pozostałą marynatą, a potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku nieco obniżyć. Szynkę wyjąć, owinąć w folię aluminiową i odstawić do wystudzenia.

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl


źródło:
12345
Oceń artykuł


jaga123 08:42 - 21.04.2011
ja będę piekła boczek na święta
henriett 16:11 - 20.04.2011
Taka szkoda ze wieprzowina tez ma antybiotyki i inne paskudztwa, nie mówiąc o kurczakach...

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO