Pasztet z kurczaka - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Przystawki
rozmiar czcionki:AAA

Pasztet z kurczaka

21.03.05 16:34
Fot. B. Połatyńska

Fot. B. Połatyńska

Przygotowanie: 45 min

Pieczenie: 1 godz. 30 min

Oczekiwanie: 6 godz.

Porcja: 130 kcal



SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 2 opakowania mrożonki Bukiet warzyw kwiatowy Hortex
  • 30 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 jajka
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • masło do formy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Mrożonkę warzywną ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa odcedzić na sicie, ostudzić.

1/4 warzyw zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mus warzywny wymieszać z mielonym mięsem. Wbić jajka, wsypać mąkę, dodać skórkę startą z cytryny i śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku szczyptą cukru, soli i pieprzu, dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

Podłużną formę posmarować masłem, wyłożyć połowę masy drobiowej, ułożyć warstwę ugotowanych warzyw, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę warzyw.

Pasztet przykryć natłuszczonym pergaminem, włożyć do większej formy wypełnionej wodą. Piec 1 i 1/2 godziny w temp. 180°C. Ostudzić, wstawić na 6 godzin do lodówki. Pasztet podawać pokrojony w plastry.

źródło:
12345
Oceń artykuł

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO