Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Desery
rozmiar czcionki:AAA

Tiramisu- czyli włoski specjał na słodko

22.12.09 12:00
fot. archiwum G+J

fot. archiwum G+J

„Podnieś mnie na duchu” – tak należy przetłumaczyć nazwę tego popularnego deseru. Jest on tak pyszny, że po zjedzeniu go rzeczywiście czujemy się wyśmienicie.













Swój niezwykły smak deser zawdzięcza mascarpone, kremowemu, słodkiemu twarożkowi robionemu ze śmietany. Łączy się go z utartymi na kogel-mogel cukrem i żółtkami. Takim kremem przekłada nasączone kawą oraz alkoholem biszkopty. To przepis podstawowy, ale we Włoszech każda pani domu ma własny pomysł na tiramisu. Żółtkową masę czasami ubija się na parze bądź też wzbogaca bitą śmietaną. Do nasączania biszkoptów częściej niż likieru migdałowego amaretto używa się słodkiego wina sycylijskiego marsala lub likieru kawowego, a biszkoptowe warstwy nierzadko są obkładane świeżymi owocami, np. truskawkami.


Porcja: 392 kcal
Przygotowanie:
25 minut
Na 6 porcji

6 żółek
6 łyżek cukru
szczypta soli
500 g serka mascarpone
ok. 40 podłużnych biszkoptów
1 i 1/2 szklanki mocnego naparu kawy
4 łyżki likieru amaretto
2 łyżki kakao lub sypkiej czekolady



1.  Żółtka ubijać z cukrem i solą na gęsty, jasny krem (można to robić ręcznie lub za pomocą miksera).










2.  Serek mascarpone rozetrzeć na puch. Mieszając, dodawać po łyżce masę jajeczną.









3.  Biszkopty namoczyć w kawie wymieszanej z likierem. Połowę ułożyć na dnie naczynia.









4.  Biszkopty przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nałożyć resztę kremu.








5.  Wierzch deseru posypać kakao. Naczynie przykryć folią. Wstawić na kilka godzin do lodówki.









Deser na PORCJE




■ Jeśli chcesz podać tiramisu podczas karnawałowego party
, zamiast jednej dużej porcji lepiej zrób kilka małych (deser będzie łatwiejszy do serwowania). Takie „jednoosobowe” tiramisu robimy w szklanych pucharkach, a zamiast podłużnych szampanek używamy okrągłych biszkoptów. Ostatnią warstwę kremu warto nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego, wówczas powstanie dekoracyjna rozetka.

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 14:09 - 28.10.2011
:D
miracle 16:27 - 28.09.2011
słyszłam kiedyś,że najlepiej smakuje w Veronie,wkrótce będą miała okazję aby się przekonać,o ja szczęśliwa ;)))
gość 22:23 - 15.01.2010
pyszny jest ten deser , ja też się bałam że nie wyjdzie dopóki nie zrobiłam pierwszy raz a później to już poszło ;) na rodzinne uroczystości robię w pucharkach , bo rodzinka się uzależniła ;)) i też robię z 3 żółtek jak "gość" a nie z 6 i jest pycha .
stancze1 12:55 - 07.01.2010
a ja jakoś nie przepadam za tym deserem...
amorka 20:53 - 05.01.2010
oj dobre, dobre, za dobre:DD bo w boczki może pójść
biedrona 16:04 - 29.12.2009
szubka wyjdzie na pewno spróbuj zrób ale jakie to pyszne!
bursztynek 13:38 - 29.12.2009
Amorka a dobre wychodzi Ci to lidlowe tiramisu? :)
amorka 12:54 - 29.12.2009
bardzo łopatologiczny przepis. ja kupuję biszkopty okrągłe/z lidla/ i nasączam je tak samo likierem z lidla;) Pychota
tamarusia 13:16 - 28.12.2009
ale dobre! super! mmmmmmm :lol:

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO