Mazurek makowy - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Desery
rozmiar czcionki:AAA

Mazurek makowy

17.03.06 12:45
Fot. AIM Studio

Fot. AIM Studio

Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: 2 godziny

Pieczenie: 20 minut

Porcja: 230 kcal



Składniki na 12 porcji

  • szklanka maku 
  • 1/2 kostki masła 
  • po 3/4 szklanki cukru pudru i mąki 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 2 jajka 
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, startej gałki muszkatołowej i mielonych goździków 
  • 2 łyżki orzechów włoskich, łyżka brązowego cukru i białko do dekoracji

Mak przelać wrzątkiem, osączyć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem.
Dodać jajka, mak, śmietanę, cukier puder i przyprawy. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Ciasto rozwałkować, uformować 2 romby lub koła, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.

źródło:
12345
Oceń artykuł

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO