Wigilijne specjały w Beskidach - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Dania główne
Szukaj przepisu:
rozmiar czcionki:AAA

Wigilijne specjały w Beskidach

18.12.09 12:00
fot. Shutterstock

fot. Shutterstock

Kapusta, mak, suszone śliwki, groch lub fasola – te składniki zwykle przesądzają o charakterystycznym smaku góralskich potraw. Przepisy na tradycyjne dania wigilijne opracował dla nas szef kuchni z Osady Czorsztyn w Kluszkowcach.






Juha z grulami: kwaśnica z ziemniakami



● sok osączony z 600 g kiszonej kapusty
● 70 g kiszonej kapusty
● 5 suszonych borowików
● 100 g masła
● 2 łyżki mąki
● sól
● pieprz
● maggi
● 5 ziemniaków

Sok wlać do ok. 1 l wody, dodać pokrojoną kapustę. Wrzucić grzyby i gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Masło roztopić, dodać mąkę, przesmażyć. Zasmażkę połączyć z zupą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować osobno. Dodać do juhy. Przepisy na tradycyjne dania wigilijne opracował dla nas szef kuchni z Osady Czorsztyn w Kluszkowcach.



Kluski z makiem

 

● 1 kg ziemniaków
● łyżka mąki ziemniaczanej
● 2 szklanki mąki pszennej
● jajko
● sól
● 100 g masła
● po 50 g maku, rodzynek i orzechów włoskich
● łyżka cukru

Ugotowane ziemniaki ugnieść, dodać mąkę, jajko, wyrobić ciasto. Formować wałeczki o średnicy 2 cm i kroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować, aż wypłyną. Masło roztopić, dodać mak, rodzynki, orzechy i cukier. Wymieszać z odcedzonymi kluskami.



Piernik z powidłami



● 2 jajka
● 250 g cukru
● szklanka mleka
● 3 łyżki kakao
● 2 szklanki mąki
● łyżeczka sody oczyszczonej
● torebka przyprawy do piernika
● 125 g margaryny
● tłuszcz do formy
● słoik powideł śliwkowych


Jajka ubić z cukrem, dodać kolejno: mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Na koniec – rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Wymieszać. Piec w natłuszczonej blasze przez 60 min w 160–170°C. Gdy przestygnie, przełożyć powidłami.




Groch z kapustą



● ok. 600 g kiszonej kapusty
● 200 g grochu łuskanego
● duża cebula
● 100 g masła
● 2 łyżki mąki pszennej
● sól
● pieprz

Odcedzoną kapustę pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. W osobnym garnku ugotować groch. Połączyć. Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać mąkę. Zasmażkę wymieszać z kapustą i grochem, przyprawić danie solą i pieprzem.






Fizoły ze śliwkami



● 500 g fasoli Jaś
● 100 g śliwek suszonych
● 100 g masła
● 2 łyżki mąki
● szklanka śmietany homogenizowanej 18%
● sól
● pieprz

Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować do miękkości, dodać śliwki. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zalać śliwki i fasolę.




wszystkie fotografie potraw, fot. BBS

źródło:
12345
Oceń artykuł


stancze1 10:58 - 21.12.2009
oj, kwaśnicę to bym wszamała już, tu i teraz :-)
szubka 20:28 - 19.12.2009
przepyszne potrawy:)
jaga123 19:39 - 19.12.2009
to takie dania jak u mnie w domu oprócz kwaśnicy
bursztynek 23:28 - 18.12.2009
U mnie w domu przeważnie robi się kilka tych samych potraw na Wigilię. Nie jadłam wielu tradycyjnych i regionalnych potraw, a chciałaby kiedyś spróbować
madziap 23:12 - 18.12.2009
Groch z kapustą to jedna z moich ulubionych potraw. Przepyszna :)Kluski z makiem również smaczne, słodkawe w smaku.
bursztynek 22:52 - 18.12.2009
a ja mam pytanie czy groch z kapustą i kluski z makiem są dobre bo nigdy nie jadłam?
zoolie 19:31 - 18.12.2009
ta kwaśnica, albo kluski z makiem.. grochu nie lubię tak jak i fasoli :P
gosposia 19:21 - 18.12.2009
tutaj jest podany przepis na postną kwaśnicę na maśle
tessa08 19:10 - 18.12.2009
ale z tego co sie orientuje to kwasnica jest tlusta zupa kaloryczna wiec dla mnie odpada

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO