Wigilijne specjały na Podlasiu - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Dania główne
Szukaj przepisu:
rozmiar czcionki:AAA

Wigilijne specjały na Podlasiu

20.12.09 12:00
fot. Shutterstock

fot. Shutterstock

Kutia, pierogi, grzybowy barszcz – to do dziś jada się w niemal każdym podlaskim domu. Przepisy na te tradycyjne potrawy specjalnie dla nas przygotował Pensjonat „Sioło Budy” koło Białowieży.







Barszcz grzybowy


● spora garść grzybów suszonych
● włoszczyzna
● duża cebula
● łyżka oleju
● sól
● pieprz

Umyte i pokrojone grzyby wrzucić do wrzącej wody, gotować 10–15 min. Dodać obraną włoszczyznę. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do gotującego się barszczu. Przyprawić solą i pieprzem.


Podlaskie wareniki


● 500 g kiszonej kapusty
● garść dowolnych suszonych grzybów
● 3 średnie cebule
● 2–3 łyżki oleju
● sól
● pieprz
● przyprawa maggi
● 500 g mąki tortowej

Kapustę odcisnąć, ugotować. Grzyby namoczyć, ugotować. Pokrojone grubo cebule zeszklić na łyżce oleju. Połączyć z kapustą i grzybami. Zemleć w maszynce o średnich oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i maggi. Z mąki, ok. pół szklanki ciepłej wody i szczypty soli zrobić ciasto jak na pierogi. Wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz i zlepić w falbankę. Wrzucać wareniki na lekko osolony wrzątek i gotować tak długo, aż wypłyną. Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć je na złoty kolor z obu stron.


Kompot z łodyg malin


● 3–4 suche łodygi malin, najlepiej leśnych
● miód naturalny

Łodygi opłukać, pociąć lub połamać na kawałki, tak by weszły do garnka. Zalać 1 l wrzątku, gotować 15 min pod przykryciem. Odstawić. Ciepły (40°C) kompot dosłodzić miodem.












Kutia kresowa


● 2 szklanki pęcaku lub ziaren pszenicy
● szklanka mieszanki bakalii
● 1/2 szklanki maku
● miód

Ugotować na sypko pęcak lub pszenicę, ostudzić, dodać dowolne bakalie (łyżkę odłożyć) oraz sparzony i 2- 3-krotnie zmielony mak. Dosłodzić do smaku miodem i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do salaterek i udekorować odłożonymi bakaliami.








Wigilijne racuchy


● 500 g mąki tortowej
● 30 g drożdży
● sól
● cukier
● garść rodzynek
● olej
● cukier puder

Zagnieść ciasto z mąki, odrobiny ciepłej wody i drożdży. Dodać po szczypcie soli i cukru oraz opłukane rodzynki. Wyrobić drewnianą łyżką (ciasto powinno być rzadsze niż na drożdżówkę, o konsystencji śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Łyżką np. do zupy zamoczoną w zimnej wodzie, nabierać porcje ciasta i wykładać je na rozgrzany na patelni olej. Usmażyć, oprószyć cukrem.

źródło:
12345
Oceń artykuł


bursztynek 10:54 - 22.12.2009
Również nie jadłam kutii, ale za to te racuchy i wareniki wyglądają smakowicie:)
tamarusia 12:20 - 21.12.2009
ojej, ja też nie jadła kutii, ale widzę, że nie jestem sama :) Wesołych Świąt
szubka 12:09 - 21.12.2009
nie jadłam kuti:)
maga83 11:47 - 21.12.2009
Ja wolę moje makiełki niż kutię.
szubka 11:35 - 21.12.2009
Racuchy sa przepyszne:)
biedrona 11:11 - 21.12.2009
dla mnie racuszki! bo jestem łasuchem!
stancze1 11:00 - 21.12.2009
ja też kutii nigdy nie jadłam, a te racuszki jak smakowicie wyglądają! :-)
madziap 22:23 - 20.12.2009
Mój mąż jest z Podlasia i w domu rodzinnym nigdy nie jadł kutii!:(
Natomiast dla mnie, góralki, Wigilia bez kutii to nie Wigilia...
jaga123 19:28 - 20.12.2009
u mnie się robi makówki a kuti też jeszcze nie jadłam

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO