Pieczona gęś - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Dania główne
Szukaj przepisu:
rozmiar czcionki:AAA

Pieczona gęś

06.04.09 16:00
BBS

BBS

Przepis na pieczoną gęś według pomysłu pani Bożeny Dykiel. Idealna potrwa na świąteczny stół. Porcja: 460 kcal Przygotowanie: 150 minut Na 8 porcji



  • sprawiona gęś (ok. 2 kg)
  • 500–800 g kiszonej kapusty
  • kostka bulionowa
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek lub rodzynek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Tuszkę gęsi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę do lodówki
Kapustę zalać 1/2 szklanki wody, dodać kostkę bulionową. Następnie dołożyć umyte grzyby oraz suszone śliwki (lub rodzynki). Gotować ok. 10 minut.
Kapustę osączyć i rozłożyć na dużej blasze. Na wierzchu ułożyć gęś. Piec ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia kapustę spod gęsi wygarniać, a tę przypieczoną podkładać pod mięso. Gęś podzielić na porcje, podawać razem z kapustą.

Rada Bożeny:
Wywarem spod kapusty można skrapiać gęś w trakcie pieczenia, wtedy  zanadto się nie przyrumieni.

Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 04:14 - 21.02.2011
i+c=HG15, www.nukido.net, movie, http://www.nukido.net/
gość 10:40 - 18.12.2010
Gąska, pycha. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia gotowała super zupę brukwiową na gęsinie (karczek, skrzydełka, podroby bez wątróbki). Smak czuję do dziś. Dziadek zaś z mięsa gęsi robił coś co nazywał okrasą (albo mielone albo bardzo drobniutko posiekane mięso dobrze przyprawione, ale nie wiem surowe czy wędzone) i też smak mi siedzi na języku. Niestety, jako dziecko jadłam, ale nie interesowałam się jak to było robione. Niemniej, smaki cudo. Pozdrawiam. Nicia
gość 10:38 - 18.12.2010
14
gość 17:51 - 28.10.2010
pani Bożeno: co to generic cialis softtabs tadalafil jest kostka rosołowa!!!: tego się w Kuchni nie stosuje...
gość 22:31 - 11.11.2009
Odkąd p.Dykiel reklamuje szajsowy Pur to jakoś straciła wg mnie na wiarygodności.
gość 13:46 - 07.11.2009
Kobiety nie wiecie co tracicie!!! Jeśli nie lubicie gęsiny w pierwotnej postaci, to otrybujcie surową gęś, zmielcie mięso na kotlety mielone a zkości ugotujcie rosół. Za jednym podejściem macie dwa dania - PYCHA!!!
Skandal 69
tessa08 14:14 - 08.04.2009
nie wiem ja pieklam ale jadam tylko zima bo na wiosne troche za tlusta ale naprawde jest smaczna gesina
kicia 13:22 - 07.04.2009
baby ach te baby mamy takie gusta a nie inne :P
zuza 10:49 - 07.04.2009
ja gęsi nie lubię :> za twarde mięso ma jak dla mnie ;P wolę coś bardziej delikatnego.. :)

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO