Naleśniki z dżemem - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Dania główne
Szukaj przepisu:
rozmiar czcionki:AAA

Naleśniki z dżemem

18.03.05 23:52

Przygotowanie: 20 minut

Oczekiwanie: 30 minut

Smażenie: 20 minut

Porcja: 300 kcal



Składniki na 4 porcje

  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • słoik dżemu wiśniowego lub truskawkowego
  • sól, cukier puder do posypania
  • skrawek słoniny

Mleko zmiksować z jajkami i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wymieszać dolewając nieco wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić je na 30 minut.
Kawałek słoniny nadziać na widelec. Patelnię rozgrzać, posmarować słoniną. Na gorącą patelnię wlewać niewielkie porcje ciasta, tak by tylko pokryło dno. Nadmiar ciasta odlać z powrotem do miski.
Smażyć na niewielkim ogniu, aż górna powierzchnia naleśnika będzie sucha. Wtedy szeroką łopatką przełożyć na drugą stronę i dosmażyć. Naleśnik zdjąć na odwrócony talerz.
Przed usmażeniem kolejnego naleśnika patelnię smarować słoniną. Ciepłe naleśniki cienko posmarować dżemem, złożyć lub zwinąć w ruloniki. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 13:24 - 19.10.2012
bardzo pyszne wyszły :) i mało kaloryczne bo bez oleju :) pozdrawiam
eiger 22:05 - 04.12.2011
ciasto odstawia się by nabrało "mocy"jak to mówią. A tak poważnie to viagra online money order save jest wówczas bardziej pulchne na http://nalesnikiprzepis.pl masa ciekawych przepisów.
dewaluacja 18:17 - 05.11.2011
po co odstawiać ciasto?? I mąki też nie trzeba przelewać. Poza tym OK
gość 15:16 - 04.11.2011
ale pycha ;)
gość 17:00 - 28.04.2010
Agnieszka

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO