Gulasz wołowy - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Przepisy kulinarne - |Dania główne
Szukaj przepisu:
rozmiar czcionki:AAA

Gulasz wołowy

01.03.09 12:00
fot. Shutterstock

fot. Shutterstock

Pyszny, domowy gulasz. Zakochasz się w jego smaku.



SKŁADNIKI:
● 2 cebule
● 10 ząbków czosnku
● kilogram wołowiny
● smalec (trzy łyżki) lub olej rzepakowy (4 łyżki)
● 2 czerwone papryki, 1 żółta papryka
● litr bulionu warzywnego
● listek laurowy
● ziele angielskie
● 4 ziemniaki
● puszka pomidorów w zalewie
● sól
● pieprz
● papryka w proszku
● mąka (kilka łyżeczek do oprószenia)

Cebule i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę - usmaż na patelni i przełóż do większego garnka. Mięso umyj, osusz, potnij w kostkę, oprósz mąką. Na smalcu lub oleju podsmaż mięso i przełóż do garnka z cebulą i czosnkiem. Następnie pokrojoną paprykę przesmaż na patelni. Dołóż do dużego garnka z mięsem, cebulą i czosnkiem, zalej bulionem, włóż listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu. Pomidory odsącz z zalewy i wrzuć do garnka. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do gulaszu, ugotuj do miękkości (około 30 minut). Przypraw do smaku.


Smacznego!

źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 20:38 - 09.02.2011
Ja zwykle smażę mięso i warzywa odzielnie. Z warzyw używam tego co mi w łapy wpadnie (marchewa, seler, pietrucha itp.). Nie zapominam o dodaniu suszonych grzybów (wcześniej namoczonych) i majeranku.
bimbom 17:32 - 31.01.2011
wg mnie taki tez moze byc
lulu34 21:03 - 22.01.2011
bardzo lubię gulasz:)mniam
gość 20:56 - 22.01.2011
Wszastko fajne, tylko z prawdziwam gulaszem wolowym nie ma to nic wspolonego !!!!
Ponizej przepis jedyny prawdziwy :
ilosci podane na dwa kilo miesa . w razie potrzeby prosze dopasowac do swoich potrzeb:
2 kg wolowiny z udzca
1,kg kg cebuli (prosze sie nie bac tej ilosci, cebula rozpada sie i daje podstawe sosu)
tubka przecieru pomidorowego
50g sproszkowanej papryki slodkiej
0.5l wody lub bulionu wolowego
5-6 lyzek stolowych octu winnego
1 czubata lyzka majeranku
4 zabki czosnku posiekanego
plaska lyzeczka od kawy zmielonego kminku
listek laurowy

mieso opiec krotko na patelni
i przelozyc do garnka
cebule zeszklic na ostrym ogniu, na sam koniec dodac papryki, czosnku i octu, zamieszac i zgasic woda lub bulionem.
Dodac do miesa. dodac reszte przypraw i koncentrat pomidorowy. wymieszac i pod przykryciem gotowac na wolnym ogniu pod przkryciem 1,5 do 2 godzin.
mieso musi byc miekkie, ale nie moze sie rozpadac . za przepis gwarantuje !
Gulasz byl potrawa biednych ludzi i byl przgotowywany z prostych ogolnie dostepnych skladnikow - wydziwianie nie jest koniecznie.Jako dodatek preferuje bile pieczywo , lub kluski przecierane . masle ze w wypadku polskim pasowalyby rowniez kopytka. zycze powodzenia. J.O.
gość 22:19 - 17.05.2010
Papryka po 45 minutach sie rozpada.
gość 12:10 - 04.03.2009
ja bym zamienił paprykę na pietruszkę.Dodało by to więcej aromatu.Porcja z kg.to trochę za dużo na jeden posiłek.
oczko 11:38 - 02.03.2009
moim zdaniem to szkoda wołowiny żeby ją do gulaszu dawać - wołowina w sosie to rozumiem :)
kicia 23:25 - 01.03.2009
ja tam bym zjadła, ale najchętniej to gulaszu bez warzywek i z parzakami :)
tessa08 22:37 - 01.03.2009
nigdy do gulaszu nie dodawalam ziemniakow /to mi pasuje na danie jednogarnkowe/?

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO
Kupuj najtaniej z CENEO