Orzech włoski nie jest drzewem dziko rosnącym w naszym kraju, ale ze względu na liczne uprawy zdążył się już zadomowić i zaczynamy go coraz liczniej spotykać także poza obszarami zabudowanymi. Jego owoce czyli orzechy to pyszna przekąska zawierająca dużo zdrowych substancji. Ze wszystkich orzechów to właśnie włoskie mają w sobie najwięcej przeciwutleniaczy, które chronią nas przed wolnymi rodnikami powodującymi starzenie się komórek i powstawanie komórek nowotworowych.

Garstka orzechów zawiera aż dwa razy więcej tych cennych składników w porównaniu do każdych innych orzechów, a ich działanie jest dużo mocniejsze niż witamina E. W orzechach włoskich znajdziemy też dużo wartościowego białka, żelazo, potas, magnez, cynk, witaminę E i A. Regularne jedzenie orzechów świetnie wpływa na naszą pamięć, trawienie, obniża ryzyko chorób serca i cukrzycy. Najlepsza dzienna porcja orzechów włoskich to 7 sztuk, ponieważ zawierają także tłuszcze.