Dynia - przepisy
Też co roku nie możecie się doczekać sezonu na dynię? To wyjątkowe warzywo daje mnóstwo kulinarnych możliwości, jest zdrowe i lekkie, a my uwielbiamy jego smak. Poniżej najlepszy przepis na muffiny dyniowe, jaki znamy. Dodatek oleju kokosowego sprawi, że będą miękkie i puszyste, a czekolada doda słodyczy.
Muffiny z dynią - przepis
Składniki na 12 porcji:
- 1 i 3/4 filiżanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 500 g puree z dyni
- 1/2 szklanki wiórków czekoladowych
- 1/2 kubka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do 180 stopni, a formę do muffinów wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy do średniej miski i wymieszaj. Odłóż na bok. W innej misce wymieszaj jajka, puree z dyni, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Dodaj wiórki czekoladowe, nałóż do foremek. Możesz użyć np. łyżki do lodów, aby równomiernie rozprowadzić ciasto w foremkach, tak aby były prawie pełne. Pomoże to uzyskać muffinom ładny, zaokrąglony wierzch. Piecz babeczki przez 20-22 minuty lub do suchego patyczka.
Chcecie więcej dyniowych inspiracji? Zobaczcie w naszej galerii dyniowe przysmaki, które można jeść oczami!