Aloes należy do grupy sukulentów. Może być jednak uprawiany także w warunkach domowych. Wchodzi w skład wielu produktów kosmetycznych. W różnej postaci, od wieków stosowany był w leczeniu wielu dolegliwości. Aloesu obfituje w wiele składników:

  • witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacynę, składniki mineralne: wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk i magnez,

  • zawiera 18 aminokwasów.


Po przełamaniu liścia aloesu, wydobywa się z niego żółtawy żel, znany jest ze swoich własności łagodzących. Używany jest zewnętrznie w przypadku oparzeń słonecznych, infekcji skórnych, wysypek oraz ukąszeń owadów. Redukuje także świąd w przypadku łuszczycy. Swoje własności regenerujące zawdzięcza obecności aminokwasów, pomocnych w regeneracji tkanek. W tej chwili największą popularnością cieszy się sok z aloesu. Znany jest ze swych własności oczyszczających co pomocne bywa w przypadku dolegliwości przewodu pokarmowego oraz problemów z układem krążenia (w tym nadciśnienia tętniczego krwi). Inne własności aloesu to wzmacnianie kości, wzmacnianie układu odpornościowe, wspomaganie gojenia ran, zapobieganie zaparciom oraz regulowanie stężenia glukozy we krwi. Mimo wielu walorów zdrowotnych soku z aloesu, prawdziwą sławę zyskał dopiero gdy pojawiły się doniesienia o jego własnościach odchudzających.

ULGA DLA BRZUCHA
Aloes usprawnia procesy oczyszczania układu pokarmowego z zalegających w nim resztek. Zalicza się do nich niestrawione resztki pokarmu, toksyny oraz drobnoustroje. Substancje te przylegając do ściany jelita mogą zmniejszać wchłanianie składników odżywczych. Aloes reguluje także produkcję soku żołądkowego, zapobiega takim chorobom przewodu pokarmowego jak choroba wrzodowa, niestrawność, zapalenie jelit oraz zespół jelita drażliwego. Ze względu na zawartość ?? przynosi także ulgę w zaparciach.

ULGA W BÓLU
Sok z aloesu może pomóc osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów nie tylko działając przeciwbólowo ale także przeciwzapalnie. Zmniejsza ból i sztywność stawów, zwiększa ich ruchomość. Zawiera w swoich składzie mukopolisacharydy, węglowodany niezbędne dla regeneracji komórek. Pomaga także w regeneracji mięśni.

ULGA DLA WAGI
Odchudzające działanie aloesu polegać ma na zwiększaniu tempa przemian metabolicznych. Ogólnie aloes ma zwiększać ilość spalanej przez organizm energii. Aloes zawiera także w swoim składzie kolagen co ma intensyfikować procesy trawienne, zwiększając zapotrzebowanie energetyczne na strawienie białka. Dzięki stymulowaniu ruchów perystaltycznych zmniejsza się także czas przebywania pokarmu w jelitach a co za tym idzie mniej energii zostaje przyswojonej.

ULGA DLA CIAŁA
Metionina, seryna oraz treonina, aminokwasy zawarte w aloesie, wraz z molibdenem, wspomagają usuwanie metali ciężkich z organizmu. Detoksykacja odbywa się także przez wspomniane już działanie na przewód pokarmowy.

PROFILAKTYKA
Innym ważnym składnikiem aloesu jest acemannam, uważany za substancję stymulującą produkcję białych ciałek krwi. Wspomaga to organizm w walce z bakteriami, wirusami ale także zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Obecnie trwają badania mające ocenić własności profilaktyczne aloesu w przypadku nowotworów piersi, jajników, białaczki oraz chorob spowodowanych zbyt niskim stężeniem białych ciałek krwi.

UWAGA!
Picie soku z aloesu może mieć także pewne skutki uboczne: reakcje alergiczne, nudności czy arytmię (z powodu nadmiernej utraty elektrolitów), różowe zabarwienie moczu, skurczowe bóle brzucha oraz zaburzać bilans płynów w organizmie. Ryzyko pojawienia się skutków ubocznych jest tym większe im dłużej lub więcej soku wypijamy. Większość ze skutków ubocznych jest jednak minimalna w porównaniu do skutków ubocznych większości leków. Soku tego nie powinny także pić kobiety w ciąży oraz karmiące i małe dzieci. Unikać powinny go także osoby mające problemy z nerkami i sercem, chorujące na chorobę Crohna, uchyłkowatość jelit, a także uczulone na cebulę lub czosnek.