Złociste kraszanki

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na barwienie kraszanek jest gotowanie jajek w łupinach cebuli. Daje ona piękny złotobrązowy kolor. Ciekawym urozmaiceniem tego sposobu zdobienia jest przyłożenie do jajka listków, najlepiej sprawdzą się tu fantazyjne liście np. mlecza lub krwawnika, ale także kwiatki następnie wsadzenie jajka w kawałek pończochy i zawiązanie (aby liść ciasno przylegał do skorupki) tak przygotowane jaja gotujemy jak zawsze w łupinach cebuli. Po wyjęciu i rozpakowaniu okazuje się że na pisance odbił się jasny ślad listków (są to miejsca które nie zafarbowały się cebulowym wywarem).

Naturalne barwniki do farbowania pisanek

Innym naturalnym barwnikiem jest czerwona kapusta. Należy ją drobno posiekać i wspomóc kilkoma kroplami ałunu (do kupienia w aptece). Gotowanie jajek w takiej mieszance daje intensywny niebieski kolor. Dobrym barwnikiem jest też czerwony burak. Należy jednak użyć podgrzanego soku z buraków do którego wkładamy gotowane już jajka, gdyż gotowanie ich w wywrze z buraków daje mało interesujący brązowy, smętny kolor. Pisanki zielone uzyskasz gotując jaja w szpinaku, ale także wywarze z pokrzywy, trawy czy jemioły.
Jasnożółtą barwę uzyskasz za pomocą zioła rumianku z dodatkiem ałunu, a także yerba matte czy liści jabłoni.

ZOBACZ: INSPIRACJE NA WIELKANOC