Cassava nowy superfood w diecie

Bogata w cenny kwas foliowy, odżywcze węglowodany i witaminę A i C Cassava, czyli maniok jadalny może być kolejnym tzw. superfood na wiosnę. Oryginalnie ta odmiana manioku pochodzi z Brazylii, ale uprawia się ją także w kilku krajach Azji, np. w popularnej turystycznie Tajlandii. Cassavę można jeść podobnie do batatów w wersji prażonej - frytki z cassavy czy chipsy są zdrową i oryginalną przekąską. Z manioku jadalnego powstaje też mąka, która jest idealna dla osób z nietolerancją glutenu.

Cassava zalety dla organizmu

Cassava dzięki odżywczym składnikom świetnie wpływa na wygląd naszej skóry, można też poprawić dzięki niej kondycję paznokci. Jednak zbawienny działanie może mieć na źle funkcjonujące jelita - jedzenie cassavy zdecydowanie wspomaga ich pracę. Obecnie coraz większą popularność zyskuje mąka z cassavy, która idealnie nadaje się jako składnik diety paleo i wegańskiej.

Wygląda więc na to, że brazylijski maniok będzie super modny tej wiosny!