Sterylizacja butelek i smoczków - co warto wiedzieć? - Kobieta.pl

Zarejestruj się!

Na podobny temat:

Dziecko - |Niemowlę
rozmiar czcionki:AAA

Sterylizacja butelek i smoczków - co warto wiedzieć?

26.09.11 11:00
Smoczki, fot. Shutterstock

Smoczki, fot. Shutterstock

Kiedy masz w domu noworodka, bardzo łatwo wpaść w paranoję, jeśli chodzi o higienę. Szczególnie przy przygotowywaniu posiłków. Nasz prosty przewodnik ułatwi ci utrzymanie w czystości dziecięcych akcesoriów, bez czasochłonnych zabiegów.



Czy na pewno każdą rzecz, z którą styka się dziecięce jedzenie, musisz zanurzyć we wrzątku? A jeśli tak, to na jak długo? A może wystarczy woda z płynem do naczyń? Co wyparzać, a co wystarczy umyć? I jak długo trzeba skrupulatnie przestrzegać zasad higieny? Większość rodziców ma podobne dylematy, bo – jak wiadomo – układ pokarmowy małego dziecka jest szczególnie narażony na dolegliwości wywoływane przez drobnoustroje. A te, co nie ulega wątpliwości, namnażają się szybko.

Po co sterylizować?
Szkodliwe bakterie, takie jak np. E. Coli, są wszechobecne i o ile starsze dzieci oraz dorośli – dzięki wykształconej już odporności – radzą sobie z nimi nieźle, to twoje maleństwo może mieć z ich powodu problemy zdrowotne, zwłaszcza bole brzucha, niestrawność i biegunkę. Układ immunologiczny niemowlęcia jest niedojrzały i potrzebuje dodatkowej ochrony, którą zapewnia codzienna sterylizacja.

Nie tylko butelki i smoczki
Oprócz smoczków (pociesza czy też) i butelek koniecznie trzeba uwolnić od mikrobów wszystko to, co ma kontakt z jedzeniem dziecka. Sterylizacji wymagają nakrętki, miarki dołączone do mleka modyfikowanego, pojemnik do przechowywania twojego pokarmu, laktator, a także szczotki do butelek oraz szczypce do wyławiania ich z wrzątku. W ich zakamarkach błyskawicznie namnażają się zarazki.

Co potrafi zmywarka?
Wszystkie butelki przeznaczone dla niemowląt – zarówno szklane, jak i plastikowe – można myć w zmywarce. Jeśli wyparza się w niej, nie trzeba tego robić ponownie. Warto jednak przed włożeniem do zmywarki umyć je szczotką (którą również należy wrzucić do zmywarki). Woda w urządzeniu jest rozpryskiwana od dołu przez specjalne dysze, ale nawet jeśli uda się ustawić butelki szyjkami w dół, to otwór jest za mały, aby do wnętrza dostała się odpowiednia jej ilość. Wyparzone akcesoria należy wyjąć zaraz po zakończonym cyklu mycia i przełożyć do szczelnego pojemnika. Po umyciu nie wycieraj ściereczką ani smoczków, ani butelek, bo pozostaną na nich kłaczki.

Metody sterylizacji
Są trzy sposoby sterylizacji dziecięcych akcesoriów. Wybór któregoś z nich zależy od ciebie.

1. KĄPIEL WE WRZĄTKU.
To najpopularniejsza i najtańsza metoda sterylizacji. Butelkę i smoczek trzeba wygotować za każdym razem, gdy szykujesz dziecku jedzenie. Włóż do garnka butelkę, smoczek, nakrętkę i miarkę do mieszanki. Zalej wodą, przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj 3–5 minut. Do tak przygotowanej butelki odmierz miarką potrzebną porcje mieszanki i dalej postępuj zgodnie z instrukcja. Gdy dziecko zje, od razu opłucz butelkę – najpierw w zimnej, a następnie w ciepłej wodzie.
2. MOZE STERYLIZATOR?
Takie urządzenie się przyda, jeśli karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym i masz baterie butelek i smoczków. To również idealny wynalazek dla mam bliźniąt (podwójna liczba akcesoriów) oraz wcześniaków (maluszki te są wyjątkowo wrażliwe na zakażenia wywołane przez mikroby). Na pewno sterylizator przyda się w przypadku dzieci urodzonych latem (upały sprzyjają przecież zatruciom pokarmowym). W elektrycznym sterylizatorze naczynia dezynfekowane są nasyconą parą wodną w temperaturze przekraczającej 100 stopni C. Czas sterylizacji wynosi kilka minut, a naczynia przechowywane w zamkniętym urządzeniu pozostają sterylne przez trzy godziny.
Można kupić sterylizator elektryczny lub mikrofalowy. Pierwszy zwykle zajmuje sporo miejsca, lecz można w nim dezynfekować do sześciu butelek naraz. Drugi jest niewielki, ale musisz mieć kuchenkę mikrofalową, ponieważ butelki najpierw wkłada się do sterylizatora, nalewa się do niego wodę i całość wstawia do kuchenki mikrofalowej. Uważaj na gorącą parę przy otwieraniu sterylizatora. Wprawdzie wyjałowione przedmioty (żeby zachowały sterylność) wyjmuje się szczypcami, bezpieczniej jednak włożyć do tej czynności także rękawicę kuchenną.
3. PŁYN LUB TABLETKI.
Możesz wyjaławiać również na zimno. Wystarczy nabyć specjalny płyn albo tabletki rozpuszczalne sterylizujące, które także skutecznie niszczą zarazki. Wlewa się je lub wrzuca do naczynia z wodą, w której moczą się niemowlęce akcesoria. Po 30 minutach są jałowe.

Do kiedy sterylizować?
Butelki i smoczki powinno się wyparzać mniej więcej do ukończenia przez niemowlę pierwszego roku życia. Tak naprawdę jednak wiele zależy od malucha. Jeśli jest bardzo wrażliwy – ma skłonność do pleśniawek, stanów zapalnych jamy ustnej czy biegunek, to wyparzać trzeba dłużej i bardziej skrupulatnie.
Wyparzanie jest niezbędne, gdy jesteśmy poza domem, w innych warunkach klimatycznych (zwłaszcza cieplejszych). Wtedy sterylizujemy akcesoria nawet wtedy, gdy dziecko ma ponad rok.
W zwykłych warunkach po pierwszych urodzinach dziecka wystarczą już takie same zabiegi, jakie stosujesz do pozostałych domowych naczyń.

Nowoczesna butelka
A dokładniej butelka samosterylizująca. Ma specjalnie zaprojektowany kapsel, który umożliwia sterylizacje zaledwie w 1,5 minuty. Wystarczy kapsel wypełnić wodą, włożyć wszystkie części, przykryć butelką i umieścić w kuchence mikrofalowej. Ta superbutelka wyposażona jest także w specjalny dysk uszczelniający, który przekształca ją w pojemnik do przechowywania pokarmu.

Zasady dla mamy
Ciebie także obowiązuje przestrzeganie zasad higieny. Przed każdym przygotowaniem mleka dla malucha musisz umyć ręce, szczególnie dokładnie, gdy właśnie wróciłaś z zakupami (możesz mieć na rekach np. zarazki salmonelli, gdy dotykałaś jajek).
Nie jest konieczne przemywanie piersi przed każdym karmieniem – niewielka ilość bakterii z ciała matki nie jest dla malca groźna, stanowi „bezpieczny trening” dla jego niedojrzałej odporności.
Nie myj tez piersi po karmieniu – zawarte w mleku substancje działają kojąco na brodawki i zapobiegają ich wysuszaniu oraz pękaniu.

O TYM TRZEBA PAMIĘTAĆ

  • Miej oddzielny garnuszek przeznaczony do sterylizacji niemowlęcych akcesoriów – staraj się nie używać tych, które służą do przygotowywania posiłków dla całej rodziny.
  • Nie bój się używania detergentów, jeśli osad na butelce jest tłusty lub trudny do usunięcia. Ryzyko zatrucia płynem do naczyń jest nieporównywalnie mniejsze (a przy dokładnym płukaniu wręcz niemożliwe) niż zatrucia pokarmowego.
  • Pomyśl, zanim kupisz! Butelki o dziwnych kształtach, np. z otworem pośrodku, nadają się raczej do picia wody, nie mleka. Z zakamarków fantazyjnych butelek usunąć resztki pokarmu.
źródło:
12345
Oceń artykuł
gość 15:58 - 26.09.2012
osobny garnek do sterylizacji! nie pomieszczę tego wszystkie w mojej kuchni
gość 15:58 - 26.09.2012
osobny garnek do sterylizacji! nie pomieszczę tego wszystkie w mojej kuchni
jaga123 06:45 - 28.09.2011
trzeba dbać o swoje maleństwo
Iskierka0 23:13 - 26.09.2011
myłam ale czy za każdym razem sterylizowałam?chyba nie...:-)
gość 22:41 - 26.09.2011
ja tez sterylizuje we wrzatku sprawdzona metoda:)
notatka 22:18 - 26.09.2011
smoczki i butelki codziennie sterylizowałam
zuza 20:29 - 26.09.2011
będę wyrodną matką... :)
arcano 20:11 - 26.09.2011
:)
miracle 14:46 - 26.09.2011
rady wykorzystam w niedalekiej przyszłości,dziękuję :)

Skomentuj

Jeśli chcesz komentować pod własnym nickiem, zaloguj się





Kupuj najtaniej z CENEO