• 600 g surowej białej kiełbasy
  • listek laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki  czosnku
  • suszony grzybek (kapelusz)
  • ok. 2 szklanki  zakwasu na żur
  • majeranek
  • 4 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz

Kiełbasę ułożyć w w rondlu, zalać 6 szklankami wody, dodać listek laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, czosnek i grzybek. Postawić na małym ogniu. Od chwili gdy woda zacznie mrugać, gotować 15 minut (gdy kiełbasa jest grubsza – 5 minut dłużej).
Kiełbasę wyjąć na ogrzany talerz, wywar przecedzić, zagotować, połączyć z zakwasem na żur. Podgrzewać kilka minut, często mieszając.
Zupę doprawić majerankiem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, podzielone na cząstki jajka oraz posiekany grzybek, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple ok. 30 minut. Przed podaniem można ewentualnie podgrzać.

Rada Bożeny:
Żurek przyrządzamy na naturalnym zakwasie z chleba. Można go kupićnawet w supermarketach spożywczych.

Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel