• łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g ementalera
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę. Na małym ogniu rozprowadzić ją chłodnym rosołem, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.
We wrzącym mleku rozpuścić starty na tarce  ementaler, wlać do rosołu, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać i  zagotować. Podawać z grzankami, posypując każdą porcję startym parmezanem.

Rada Karola:
Zupę należy przyrządzić tuż przed podaniem, bo wtedy jest najsmaczniejsza.

Przepis według pomysłu Karola Strasburgera