Do przyrządzenia chłodnika nadają się nie tylko botwinka czy młode buraczki, ale też ogórki, pomidory, cukinia, kabaczek czy seler naciowy. Składniki trzeba najpierw podgotować w wodzie lub bulionie warzyw-nym, a następnie przetrzeć. Można je też zmiksować na surowo (wcześniej musimy je obrać i pokroić na kawałki). Doskonałą bazą wakacyjnej zupy będzie także sok pomidorowy lub wielowarzywny. Smak potrawy wzbogaci dodatek czosnku, cebuli, sosu sojowego, tabasco oraz dużej ilości zieleniny (posiekanego drobno koperku, natki, szczypiorku, kilku listków szczawiu lub szpinaku, świeżych ziół). Chłodnik warto doprawić jeszcze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Jeśli chcemy, by był zawiesisty, możemy, tak jak w wypadku hiszpańskiego gazpacho, zmiksować razem z warzywami namoczone wcześniej w oliwie bułki lub tosty.