Zielone warzywa są szczególnie zdrowe dla naszego organizmu bo zawierają chlorofil. Barwnik ten odpowiada za zielony kolor, a jego skład bardzo przypomina skład naszej krwi.

Zielenina czyli np. natka pietruszki, szpinak, rzeżucha, szczypiorek czy koperek to świetne źródło witaminy C. Jest jej tu znacznie więcej niż np. w cytrusach.
Rzeżucha ma też w sobie dużo chromu oraz jodu. Nie można jednak jeść jej zbyt dużo (powyżej łyżki dziennie) bo może to wpłynąć na zapalenie pęcherza.

Natka pietruszki dobrze wpływa na widzenie, a także zapobiega anemii, oczyszcza krew i działa moczopędnie. Jedzenie jednej łyżeczki dziennie zaspokaja większość potrzeb witaminowych człowieka, a w dodatku ułatwia przyswajanie żelaza.
Szczypiorek zawiera za to kwas foliowy, karoten oraz szereg minerałów. Jedzenie go poprawia apetyt i ułatwia trawienie.

Na lepsze trawienie świetny jest tez koper. Związki eteryczne w jego gałązkach zwiększają wydzielanie soków trawiennych i hamują rozwój drobnoustrojów w jelitach.

Jedzenie szpinaku zapewni nam przyswojenie większości witamin, kwasu foliowego, jodu i żelaza. Szpinak przeciwdziała anemii i wpływa pozytywnie na pracę serca. Aby zachować jego wszystkie właściwości warto jeść go na surowo np. w sałatkach.