Ryżowy chlebek

Dla dzieci uczulonych na gluten, mleko krowie i jajka (od 10. miesiąca)

  • 40 dag mąki z brązowego ryżu, 350 ml wody ndrożdże instant (7 g), 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ryżu preparowanego, łyżeczka guaru (zagęszczacz), sól nolej i płatki ryżowe do formy

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, guarem i solą. Dodać wodę oraz olej. Miksować masę przez 5 minut. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną lekko olejem i posypaną płatkami ryżowymi blachę (25x35 cm). Rozsmarować je na grubość ok. 2 cm. Posypać preparowanym ryżem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 °C 45 minut.

Chleb ze skrobi pszennej

Dla dzieci uczulonych na gluten, mleko krowie i jajka (od 10. miesiąca)

  • 50 dag bezglutenowej skrobi pszennej, 2 niepełne szklanki wody (400 ml), średni ziemniak, 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, drożdże instant (7 g), sól, kminek, olej do formy

Drożdże połączyć ze skrobią, cukrem, szczyptą soli i mielonego kminku. Dodać ugotowanego, obranego ze skórki i przetartego przez sitko ziemniaka z letnią wodą. Miksować masę ok. 10 minut. Formę (keksowa, 28x12 cm) wysmarować olejem, a następnie wlać do niej ciasto. Wierzch posmarować wodą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temp. 200 °C 45 minut.

Bułeczki kukurydziane

Dla dzieci uczulonych na gluten (od 11. miesiąca)

50 dag mąki kukurydzianej, 4 jajka nszklanka mleka, drożdże instant (7 g), 5 dag masła, 4 łyżki cukru, sól, olej, kaszka kukurydziana do posypania foremek

Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami, solą. Dodać jajka, letnie mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Foremki (12 sztuk o średnicy 7 cm) wysmarować olejem, posypać kaszką kukurydzianą i włożyć ciasto. Posmarować bułeczki wodą, naciąć je na krzyż i odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Gofry z mąki gryczanej

Dla dzieci uczulonych na gluten i mleko krowie (od 10. miesiąca)

  • szklanka mąki gryczanej, 2 żółtka, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki mleka sojowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie wlać wodę i oliwę. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Łyżką nakładać ciasto do dobrze nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Znakomicie smakują np. z musem jabłkowym, gruszkowym lub rozdrobnionymi widelcem bananami i jagodami.