Najważniejszym posiłkiem w czasie świąt wielkanocnych jest uroczyste śniadanie. Obok żuru, jajek i galaret, najczęściej spożywane są wędliny. Półmiski z pieczonym mięsem, pasztetami i wędlinami to symbol wiosennych świąt. Często brakuje jednak prawdziwie smacznych kiełbas, które mogłyby urozmaicić wielkanocne przysmaki.

Osoby, które cenią jakość kupowanych produktów, z pewnością docenią smak i aromat kiełbasy podwawelskiej ekstra, żywieckiej i krakowskiej suchej. Podwawelska ekstra może być rewelacyjną alternatywą dla kiełbasy białej. Pieczona podwawelska z sosem cebulowym i tartym chrzanem to idealne uzupełnienie dla żuru. Jako danie obiadowe w ten świąteczny czas, można przygotować tak zwaną pieczeń po sztygarsku. To zawijany schab z kiełbasą, pieczony w czosnku i cebuli. Tu można wykorzystać zarówno kiełbasę krakowską suchą, jak i żywiecką. Wszystko zależy od naszych upodobań i ulubionych smaków.

Wszystkie wspomniane kiełbasy są przedmiotami kampanii informacyjno-promocyjnej „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”. Kiełbasy z certyfikatem jakości cechuje wyrazisty i bardzo aromatyczny smak. Wynika to przede wszystkim z surowca, pochodzącego z hodowli ze znakiem jakości. System QAFP obejmuje swoją kontrolą wszystkie etapy produkcji. Począwszy od żywienia zwierząt, warunków chowu i hodowli, przez przetwórstwo, aż do finalnej formy wędlin, które trafiają na stoły konsumentów. Tak ważna w całym procesie hodowla i dobrostan zwierząt, mają bezpośredni wpływ na jakość mięsa, które w konsekwencji uzyskuje odpowiednią zawartość tłuszczu i właściwe PH. Takie działania budują markę polskiej jakościowej żywności, która tak bardzo jest potrzebna w codziennej diecie, a zwłaszcza w czasie świątecznych spotkań.