SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę, utrzeć z masłem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Wątróbkę dokładnie umyć i osuszyć, oprószyć mąką. Cebule obrać, pokroić w piórka.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać wątróbkę i smażyć 3-4 min, do chwili, aż się zrumieni. Oprószyć solą i pieprzem. Wątróbkę podawać z pure ziemniaczanym.