Ciasto

● 1 i 1/4 szklanki (20 dag) mąki
● 5 łyżek (5 dag) mąki krupczatki
● 25 dag masła
● żółtko do posmarowania

Farsz:

● 40 dag grzybów leśnych lub pieczarek
● szklanka bulionu grzybowego
● 50 ml madery lub innego wina deserowego
● 1/2 szklanki śmietany
● łyżka masła
● cebula
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● sól, pieprz

Ciasto: obie mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wlewając stopniowo 170 ml zimnej wody, wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm tak, aby przy brzegach było 3 razy cieńsze niż na środku. Zimne masło pokroić na kawałki, ułożyć na środku ciasta, a brzegi zagiąć do wewnątrz, jak kopertę. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na prostokąt (20 x 60 cm). Nałożyć boczne części ciasta na środkową i ponownie rozwałkować. Znów wstawić na 15 minut do lodówki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzykrotnie.

1. Po ostatecznym wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość 4–5 mm i wyciąć kółka o średnicy około 10 cm.

Zobacz także:

2. 1/3 kółek zostawić w całości, w pozostałych wyciąć kółka o średnicy około 6 cm. Otrzymane w ten sposób pierścienie położyć na całych kółkach. Wszystko posmarować żółtkiem i piec 10–15 min w temperaturze 240°C.

3. Na wyciętych środkach (pokrywkach) położyć kuleczki z resztek ciasta i także upiec.

Farsz: cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić, dodać do cebuli. Smażyć 5–7 minut. Wlać bulion, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, wlać maderę.
Dodać śmietanę i posiekaną natkę, wymieszać, podgrzewać 5 min na małym ogniu. Foremki przestudzić, wypełnić farszem, zapiec 5 min w temp. 180°C. Podawać gorące, przykryte upieczonymi pokrywkami.