• 25 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.

Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5-6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3-5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.

Ciasto na uszka i kołduny

Przygotowanie 25 min
Składniki na 50 - 60 sztuk uszek, 40-50 sztuk kołdunów

  • 2 szklanki mąki (35 dag)
  • jajko
  • szczypta soli

Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.