Czerwone i soczyste owoce truskawek to coś, czego wypatrujemy w sklepach od wczesnej wiosny. Nie liczą się te importowane, bo nie mają wyjątkowego smaku i zapachu naszych rodzimych owoców. Są nie tylko przepyszne, ale i bardzo zdrowe. Truskawki to prawdziwa bomba witaminy C. Mają jej nawet więcej niż owoce cytrusowe! Ponadto w truskawkach znajdziemy też wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, a także wspomagają pracę mięśni. Owoce te polecane są również osobom z nadwagą, gdyż zawarta w nich bromelina, czyli enzym odpowiadający za rozkład białka ma działanie odtruwające i oczyszczające. Oprócz tego truskawki to także świetne źródło żelaza, które wzmacnia organizm i chroni nas przed anemią. Dodatkowo przeciwdziałają chorobom reumatycznym i obniżają kwasowość moczu, co jest wskazane przy chorobach wątroby i nerek. W truskawkach znajdziemy też fitocydy – związki o właściwościach bakteriobójczych. Te smakowite owoce zawierają łatwo przyswajalne cukry dlatego mogą je jeść nawet cukrzycy.
W ziołolecznictwie od dawna wykorzystywany jest także napar z liści truskawek przy  niedokrwistości, kamicy żółciowe i anemii. Rozgniecione owoce mogą być wykorzystywane także jako maseczka rozjaśniająca piegi i plamy oraz wągry.
Truskawek powinny unikać tylko osoby na nie uczulone oraz ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany.