Porcja: 374 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 6 porcji:

  • główka kapusty
  • 250 g ryżu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • jajko
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka majeranku
  • 1 l bulionu mięsnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2–3 łyżki mąki (niekoniecznie)
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją. Włożyć główkę kapusty, chwilę parzyć na małym ogniu, aż będzie można zdjąć wierzchnie liście. Parzyć dalej, aż uda się zdjąć liście z całej kapusty. Z każdego liścia wyciąć zgrubiały nerw. Liść lekko zbić tłuczkiem. Ryż gotować ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Wystudzić. Połączyć z mielonym mięsem, ryżem i cebulą. Dodać jajko oraz paprykę, majeranek i do smaku sól oraz pieprz. Wymieszać. Na każdy liść nakładać 2–3 łyżki farszu i zwijać starannie w rulonik. Niewykorzystane liście kapusty ułożyć na dnie garnka, na nich ciasno układać gołąbki. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny. Gołąbki wyjąć z garnka. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Sos ewentualnie zagęścić mąką, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Polać nim gołąbki.