SKŁADNIKI NA 16 PORCJI

  • 1 kg mąki żytniej
  • 1/2 kg miodu
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, anyżu, mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajko
  • 20 dag grubo posiekanych migdałów
  • 50 ml spirytusu

Mąkę przesiać do miski, lekko ogrzać. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Miód wlać do rondelka, dodać korzenie, wymieszać, podgrzać. Wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Wlać sodę, spirytus, wbić jajko, wyrobić ciasto dość twarde i elastyczne.

Wsypać migdały, wymieszać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać trochę ciepłego miodu).

Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch udekorować migdałami. Piec 30-40 minut w temperaturze 200°C.