Porcja: 453 kcal    

Przygotowanie: 30 minut

Składniki na 8 porcji:


Spód:

  • 4 białka
  • 250 g brązowego cukru
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 60 g posiekanych orzechów macadamia  

Obłożenie:

  • 300 ml kremówki
  • łyżka brązowego cukru
  • 200 ml serka mascarpone
  • 300 g truskawek
  • 200 g wydrylowanych czereśni
  • łyżka likieru pomarańczowego

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po kolei resztę składników. Masę rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 90 minut w 150°C. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem. Połączyć z serkiem. Truskawki i czereśnie przekroić. Skropić likierem. Bezę obłożyć kremem i owocami.