Swój niezwykły smak deser zawdzięcza mascarpone, kremowemu, słodkiemu twarożkowi robionemu ze śmietany. Łączy się go z utartymi na kogel-mogel cukrem i żółtkami. Takim kremem przekłada nasączone kawą oraz alkoholem biszkopty. To przepis podstawowy, ale we Włoszech każda pani domu ma własny pomysł na tiramisu. Żółtkową masę czasami ubija się na parze bądź też wzbogaca bitą śmietaną. Do nasączania biszkoptów częściej niż likieru migdałowego amaretto używa się słodkiego wina sycylijskiego marsala lub likieru kawowego, a biszkoptowe warstwy nierzadko są obkładane świeżymi owocami, np. truskawkami.

Porcja: 392 kcal
Przygotowanie:
25 minut
Na 6 porcji

6 żółek
6 łyżek cukru
szczypta soli
500 g serka mascarpone
ok. 40 podłużnych biszkoptów
1 i 1/2 szklanki mocnego naparu kawy
4 łyżki likieru amaretto
2 łyżki kakao lub sypkiej czekolady



1.  Żółtka ubijać z cukrem i solą na gęsty, jasny krem (można to robić ręcznie lub za pomocą miksera).










2.  Serek mascarpone rozetrzeć na puch. Mieszając, dodawać po łyżce masę jajeczną.









3.  Biszkopty namoczyć w kawie wymieszanej z likierem. Połowę ułożyć na dnie naczynia.









4.  Biszkopty przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nałożyć resztę kremu.








5.  Wierzch deseru posypać kakao. Naczynie przykryć folią. Wstawić na kilka godzin do lodówki.









Deser na PORCJE




■ Jeśli chcesz podać tiramisu podczas karnawałowego party
, zamiast jednej dużej porcji lepiej zrób kilka małych (deser będzie łatwiejszy do serwowania). Takie „jednoosobowe” tiramisu robimy w szklanych pucharkach, a zamiast podłużnych szampanek używamy okrągłych biszkoptów. Ostatnią warstwę kremu warto nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego, wówczas powstanie dekoracyjna rozetka.