Składniki

- 150 g świeżych śliwek,

- 5 łyżek brązowego cukru,

- 1 łyżeczka masła,

- 2 łyżeczki cynamonu,

- 1 opakowanie serka Mascarpone,

- 100 ml słodkiej śmietanki 36%,

Zobacz także:

- 1 opakowanie słodkich tartaletek (np. Dan Cake)

- garść lubionych orzechów,

Przygotowanie

Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.

Smacznego!

Przeczytaj również:

Tartaletki na dwa sposoby