Zdrowe odżywianie jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zachowania witalności. Często szukając witamin i minerałów sięgamy po suplementy. Czy wiemy jednak, czym jest suplementacja? Okazuje się, że tylko połowa z nas (52%)  rozumie ten termin właściwie - jako uzupełnienie diety o niezbędne witaminy i minerały. Co piąty Polak (21%) uważa, że suplementacja jest zastąpieniem naturalnych źródeł minerałów i witamin środkami farmakologicznymi, a aż 27% przyznaje, że nie wie, co oznacza ten termin.

Panuje przekonanie, że wielu z nas sięga po suplementy diety.&nb

  • Stosuje je prawie połowa Polaków 46%
  • 21% z nas sięga po nie sporadycznie, np. gdy źle się czujemy
  • 10% Polaków zażywa suplementy diety co najmniej raz w tygodniu, 9% - tylko wtedy, gdy zaleci lekarz, a 7% sięga po nie codziennie
  • Suplementy częściej stosują kobiety niż mężczyźni (53% do 37%)

Co zatem skłania nas do wzbogacania diety o suplementy diety? Najczęściej, bo aż w 65% przypadków kierujemy się chęcią wzmocnienia organizmu. Niemal co piąty Polak zażywa witaminy i minerały w formie suplementów, by polepszyć pamięć i koncentrację (19%) oraz wzmocnić włosy lub paznokcie (19%). 14% z nas sięga po suplementy, aby zredukować odczuwany stres. Najrzadziej wspominanymi powodami stosowania suplementów diety są te związane z poprawą sylwetki: wspomaganie odchudzania (5%), czy działanie antycellulitowe (3%).

Dla osób zażywających suplementy najważniejszym składnikiem jest:

  • Magnez (58%)
  • Co trzeci Polak (34%) suplementacją zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na witaminę C oraz żelazo (31%)
  • Najmniej istotne są dla nas cynk (6%) i witamina A (11%)

Większość Polaków (64%) uważa, że właściwa dieta może być źródłem wystarczającej dawki witamin i składników odżywczych dla organizmu. Co piąty z nas (21%) natomiast nie jest przekonany, aby było to możliwe. Aż 15% Polaków nie ma zdania na ten temat. Jak jest w rzeczywistości?

Dobrze zbilansowany codzienny jadłospis, zawierający odpowiednią ilość zarówno warzyw, jak i owoców, chudych produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj czy serów)  oraz produktów nieprzetworzonych (np. kasze, pieczywo z pełnego przemiału, płatki owsiane), jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu odpowiednią ilość składników odżywczych – mówi Magdalena Maławska, doradca żywieniowy i ekspert programu Zdrowy Apetyt. Sięgając w ramach przegryzki po zdrowe przekąski typu nasiona, orzechy i owoce suszone, dostarczymy organizmowi energii, ale też niezbędnych mikro i makroskładników. Jedynie witamina D jest u 95 % z nas w niedoborze i warto ją suplementować. Synteza jej odbywa się z udziałem promieni słonecznych, a w naszym klimacie jest ich niestety niewiele. Odpowiada ona m.in. za metabolizm, układ odpornościowy i nerwowy, pracę hormonów oraz kościec dlatego odpowiednia jej ilość jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Warto sprawdzić poziom witaminy D we krwi, ale też jak tylko się uda zażywać kąpieli słonecznych minimum 15 minut dziennie z odsłoniętym w 30% ciałem – dodaje Maławska. 

Gdzie szukać naturalnych źródeł witamin i minerałów?

Zobacz także:

Witamina C najczęściej kojarzy nam się z cytryną i limonką (47%). Zdaniem Polaków produktami, które zawierają tę witaminę są także owoce (26%) oraz ogólnie cytrusy (10%), jak również warzywa (7%). Źródła witaminy C nie stanowią dla większości Polaków tajemnicy - jedynie 8% z nas nie ma pomysłu, gdzie jej szukać.

Zazwyczaj nie występują niedobory witaminy C u osób jedzących warzywa i owoce. Wystarczy dostarczyć jej 60mg-75mg dziennie. Wbrew pozorom cytrusy zawierają jej 3 razy mniej niż czarne porzeczki, choć w okresie zimowym są wspólnie z kiwi jednym z lepszych jej źródeł. Już jedna pomarańcza pokryje dzienne zapotrzebowanie. Jesienią i zimą warto wzbogacić dania czerwoną papryką. Pół tego warzywa dostarczy dzienną dawkę witaminy C. Pietruszka, kapusta kiszona
i jarmuż także są bardzo dobrym źródłem tej witaminy –
tłumaczy Magdalena Maławska.

Wapnia najczęściej szukamy w mleku (41%), szeroko pojętym nabiale (28%), serach, twarogach (18%) i jogurtach (10%). Co piąty Polak (20%) nie jest w stanie zidentyfikować źródeł wapnia.

Wapń bardzo dobrze wchłania się z produktów mlecznych. Najlepszym jego źródłem jest ser twardy typu parmezan, ale też sery żółte. Dzienne zapotrzebowanie pokryją już 2 szklanki mleka i 2 plasterki sera. Osoby nieprzepadające za produktami mlecznymi dostarczą ten pierwiastek z sardynek (ze szkieletem), śledzi, ale też warzyw typu: brokuł, pietruszka, nasiona roślin strączkowych – radzi Maławska.

Jak zrobić zdrowy zielony koktail?