Mięsa i wędliny są pyszne i wyglądają bardzo apetycznie. Trudno oprzeć się takiej pokusie.


Porcja: 194 kcal
Przygotowanie: ok. 3,5 godziny

Na 20 porcji

2,5 kg surowej szynki ze skórką
50 g soli
30 goździków

MARYNATA:

5 cebul
1 l białego półwytrawnego wina
10 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
200 g cukru


Cebule obrać, umyć i pokroić w cząstki. Zalać winem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Szynkę natrzeć solą. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą, przykryć i odstawić na 3–4 dni w chłodne miejsce (co kilka godzin mięso odwracać). Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć, skórę ponacinać w romby o boku 3 cm, naszpikować goździkami. Ułożyć w brytfannie. Piec ok. 3 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia szynkę często podlewać pozostałą marynatą, a potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku nieco obniżyć. Szynkę wyjąć, owinąć w folię aluminiową i odstawić do wystudzenia.

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl