Chorzy na cukrzycę – ale też ci, którzy chcą jej uniknąć i żyć zdrowo – przy wyborze jedzenia powinni kierować się jego indeksem glikemicznym.

Bo im IG produktu jest niższe, tym mniej i wolniej podnosi poziom cukru we krwi. Dlatego zaleca się jedzenie niskotłuszczowych produktów białkowych (chudego nabiału, mięsa, ryb, olejów roślinnych), warzyw, jaj, orzechów, a zabrania np. piwa, białego pieczywa, płatków śniadaniowych czy słodyczy (mają bardzo wysoki indeks glikemiczny!).

Warto też pamiętać, żeby:

● zamiast smażenia i tradycyjnego pieczenia grillować i gotować, m.in. na parze (jeśli jednak wybieramy smażenie, to na małej ilości oliwy – ale z wytłoczyn, nie extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia!), i na patelni teflonowej

● warzywa i owoce jeść surowe

● przestrzegać pór posiłków: 4–5 razy dziennie, średnio co 3 godziny

● gotować al dente – rozgotowując warzywa czy produkty zbożowe, podnosimy ich indeks glikemiczny

Zobacz także:

● pożegnać alkohol i dania fast-food

● ruszać się! Przynajmniej godzinę dziennie. Codziennie.

Więcej: www.niedlacukrow.pl