Czym jest dieta dopaminowa?

Wszystkie diety są powszechnie uznawane za pewien reżim dla organizmu, który zdecydowanie obniża samopoczucie. Istnieje jednak dieta, zwana dietą szczęścia, która polega na podkręcaniu hormonu szczęścia – dopaminy. Za popularnością diety stoi m.in. telewizyjna gwiazda i szef kuchni, Tom Kerridge. Istnieje kilka wersji dopaminowej listy żywieniowej, ale każda z nich oparta jest na składnikach, które mają za zadanie podnieść poziom tego hormonu.

Co zawiera dieta dopaminowa?

  • Produkty nabiałowe – mleko, ser, jogurt
  • Nieprzetworzone mięso – wołowina, kurczak, indyk
  • Bogate w kwasy Omega-4 ryby tj. makrela, łosoś
  • Jajka
  • Orzechy – migdały i orzechy włoskie
  • Owoce i warzywa – w szczególności banany
  • Ciemna czekolada

Przy stosowaniu diety szczęścia zaleca się odstawienie alkoholu, kofeiny i przetworzonych cukrów. Co więcej należy też ograniczyć skrobiowe węglowodany. Dopamina działa jak przekaźnik neuronów – pobudza chemicznie sygnały nadawane przez komórki nerwowe w naszym mózgu. Ma też bezpośredni wpływ na ośrodki przyjemności w mózgu, które z kolei wpływają na nastrój. Dowiedziono też, że już sam widok jedzenia działa na nas stymulująco. Jednak jak jeść, wpływając na dopaminę i się nie przejść? A wręcz odwrotnie – schudnąć?

 

Post udostępniony przez @cheftomkerridge 13 Lut, 2017 o 3:49 PST

Najnowsze badania potwierdziły, że jeśli dostarczymy organizmowi kilku porządnych posiłków dziennie (np. śniadanie bogate w białko – jajka, chude mięso i mleko oraz ser) zapewnimy naszemu organizmowi odpowiednią porcję kalorii i ograniczymy tzw. zachcianki jedzeniowe między posiłkami. Nie wspominając o tym, że pobudzimy produkcję dopaminy.

Przykład dania z diety szczęścia – jajecznica z fetą i pomidorkami cherry

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • Kilka pomidorków cherry
  • 4 jajka przygotowane pod jajecznicę
  • 4 młode, posiekane cebule
  • 60 g sera feta
  • Posiekany szczypiorek
  • 110 g szpinaku

Przygotowanie:

•  Podgrzej olej kokosowy na patelni, dodaj pokrojone pomidorki i cebule, zeszklij wszystko przez 3-4 minuty.

Zobacz także:

•  Dodaj ser feta i trzymaj na patelni przez kolejną minutę, potem przelej jajka i wrzuć szczypiorek. Kiedy jajecznica będzie gotowa, dodaj garść szpinaku.