Sushi  z łososiem

SKŁADNIKI
ryż do sushi (nitzhiki) 1800 g
cukier  160g
konbu 1 płatek
suszone wodorosty
płatki nori
świeży łosoś 100 g
Przyprawy KAMIS:
ocet jabłkowy 300ml
sól  morska 65g

1. Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie. 
2. Dobrze odcedzamy ryż i pozostawiamy go na około 30 minut. Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię. 
3. Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż. 
4. Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu czas gotowania to około 30 minut).
5. Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia, nie można doprowadzić do zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu. Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania maków.
6. Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na wałeczku posmarowanym wasabi , całość owijamy paskiem nori.
 
Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy

Maki z omletem

SKŁADNIKI
Ryż do sushi   (nitzhiki) 1800g
cukier  160g
konbu 1 płatek – suszone wodorosty
płatki nori
jaja 3 szt.
sos sojowy 1 łyżka
avocado 1 szt.
Przyprawy KAMIS:
ocet jabłkowy 300ml
sól  morska 65g

1. Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie. Dobrze odcedzamy ryż i pozostawiamy go na około 30 minut. Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię. Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż. Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu czas gotowania to około 30 minut).

2. Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia, nie można doprowadzić do zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu. Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania maków. 

3. Omleta smażymy na maśle dodając trochę sosu sojowego. Na płatku nori układamy ryż, po środku układamy zawijamy omleta w ryż z avocado.
 
Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy.